Trump na tři měsíce pozastavil příjem uprchlíků do USA. Syřané mají vstup zakázaný úplně

Nový americký prezident Donald Trump v pátek podepsal exekutivní příkaz, který zavede přísnější prověřování lidí přicházejících do Spojených států. Opatření má podle Trumpa zabránit „radikálním islámským teroristům" ve vstupu do země. Součástí nařízení je dočasný úplný zákaz vstupu do země pro uprchlíky ze Sýrie a pozastavení programu pro běžence z dalších zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Matt Rourke | Zdroj: ČTK

„Zřizuji nová opatření, která udrží radikální islámské teroristy mimo Spojené státy. Nechceme je tady. Chceme se ujistit, že do naší země nepřijímáme stejné hrozby, proti kterým bojují naši vojáci v zahraničí,“ uvedl prezident a dodal:

„Chceme přijímat pouze ty, kdo budou naši zemi podporovat.“ Neposkytl však podrobnosti o podobě nových opatření. Agentura AP nicméně upozorňuje, že návrh příkazu pozastavuje na tři měsíce přijímání všech uprchlíků, vstup běženců ze Sýrie zakazuje až do odvolání úplně. Prezident zároveň naznačil, že Spojené státy v budoucnosti budou upřednostňovat při vyřizování žádostí o azyl syrské křesťany.

Krok Bílého domu vyvolal odsouzení a kritiku ze strany demokratických politiků i humanitárních organizací. Ty vládu obviňují z diskriminačních opatření namířených proti muslimům.

Během předvolební kampaně používal Trump ostrá vyjádření na adresu obyvatel muslimských zemí včetně příslibu zákazu vstupu všech muslimů na americké území, který později zmírnil.

Trump v pátek rovněž podepsal exekutivní příkaz o přestavbě americké armády, který podle něj zahrnuje plány na nové letouny, nové lodě a další vojenské prostředky.

Lenka Kabrhelová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme