Lyže v autě? Špatné uložení trestá rakouská policie mnohatisícovými pokutami

Jedete lyžovat do Rakouska? V tom případě si dejte velký pozor na to, jak lyže převážíte. Za jejich volné uložení v kufru vám může hrozit pokuta až 13 tisíc korun. Odborníci doporučují pořídit střešní box. Pokud ho ale upevníte špatně, pokuta se může šplhat až k 130 tisícům. V rakouských Alpách také platí jiné rychlostní limity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak fungují lyže? Nevíme.

Jak fungují lyže? Nevíme. | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Nejbezpečnějším způsobem, jak vézt lyže na hory, je použítí střešního box. Pokud ho nemáte, nebo si před odjezdem už půjčit nestihnete, je dobré lyže uložit do kufru co nejníže a navíc je musíte dát do zvláštního vaku, který je zabezpečí proti pohybu.Zajistit je můžete i obyčejnou stahovací páskou.

Volně položené lyže, nebo takzvané přezkáče, mohou totiž při nehodě vážně zranit posádku vozidla. Nebezpečné jsou třeba i ostré hrany lyží.

Česká policie může za špatně zabezpečené lyže v autě dát řidičům pokutu na místě až dva tisíce korun. Mnohem přísnější je ale ta rakouská.

„Volně ložené předměty ve vozidle, pokud jsou vidět ze strany policie, nebo případně někoho ohrozí na životě, tak jsou pokutovány. V Rakousku hrozí pokuta 500 euro,“ vysvětluje Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu. To je v přepočtu víc jak 13 tisíc korun.

Šéf besipu Martin Farář doporučuje vozit věci na hory hlavně v boxu a nezapomínat tam ukládat i lyžařské boty. Přezkáče uložené na gumových podložkách v prostoru pro spolujezdce, aby od sněhu uschly, mohou být pro rakouskou polici problém. Nejsou totiž ničím ukotveny.

Dejte si ale velký pozor, jak box upevníte. Pokud vám z auta spadne tak se může pokuta v Rakousku vyšplhat až na 135 tisíc korun.

Vomáčka také upozorňuje na dodržování rychlosti v horách. Na dálnicích, které vedou přes Alpy je nízkoemisní zóna, která je značena zkratkou IG-L. Přes ni musíte jet pomaleji.

„Pokud překročíte rychlost, hrozí vám trojí pokuta. První je za rychlost od policie, pak je pokuta za poškození ovzduší v okolí ve výši 2000 euro a také vám můžou dále zabavit klíčky od vozidla, nebo dát botičku,“ dodává Vomáčka. 24 hodin pak nesmíte pokračovat v cestě. Na dálnicích jsou také radary, které dokáží kontrolovat telefonování za volantem.

Luděk Hubáček, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme