Zahájení jednání o brexitu podpořila většina britského parlamentu

V hlasování na konci druhého čtení podpořili poslanci Dolní sněmovny ve středu návrh zákona o aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy, který umožňuje začít jednat o odchodu Británie z Evropské unie. Vládní konzervativci se spojili s opozičními labouristy a pro návrh hlasovalo 498 poslanců, proti zahájení brexitu bylo 114 zákonodárců, hlavně členů Skotské národní strany, labouristů a liberálních demokratů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující, který nesouhlasí s odchodem Británie z EU před britským parlamentem

Protestující, který nesouhlasí s odchodem Británie z EU před britským parlamentem | Zdroj: Reuters

Celkem 47 poslanců Labour Party se vzepřelo příkazu svého předsedy Jeremyho Corbyna. Naopak řada zákonodárců, která si osobně přeje setrvání Británie v Evropské unii, hlasovala pro návrh zákona.

Proti spuštění procesu jednání se nakonec postavil jediný konzervativní poslanec, přestože brexit dříve odmítala většina jeho stranických kolegů. Ti ale nakonec respektovali výsledky referenda, ve kterém se loni v červnu většina hlasujících vyslovila pro odchod z unie.

Obě hlavní strany tak snadno zlomily odpor zbytku opozice, tedy liberálů a skotských nacionalistů, kteří se ještě předtím pokusili prosadit svůj návrh zabraňující spuštění brexitu. Ten byl ale více než 330 hlasy proti stovce odmítnut.

Podle bývalého ministra financí za Konzervativní stranu George Osbornea, by odmítnutí většinové vůle voličů uvrhlo zemi do hluboké ústavní krize. Vláda premiérky Mayové dnes zveřejní tzv. „bílou knihu“ brexitu, kde představí hlavní priority pro nadcházející jednání s Evropskou unií.

Schvalovací proces zákona o zahájení brexitu ještě projde parlamentními výbory a závěrečným hlasováním nejpravděpodobněji 8. února.

Zákona předložil poslancům vláda na základě rozhodnutí nejvyššího soudu, podle něhož podobný závažný krok musí kabinetu schválit parlament. Po očekávaném souhlasu sněmovny posoudí text Sněmovna lordů, a to do 7. března. Posledním krokem má být potvrzení zákona o brexitu královnou Alžbětou II.

Britská vláda slíbila evropským partnerům, že jednání o podmínkách brexitu, které by mohlo trvat až dva roky, zahájí do konce letošního března, nejspíš tak ale učiní již 9. března na summitu EU v Bruselu.

Jiří Hošek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme