První Trumpův útok proti teroristům byl 'zpackaný', tvrdí kritici. Zemřeli civilisté i elitní voják

První útok proti teroristům, který nařídil Donald Trump jako vrchní velitel ozbrojených sil, nevyšel. Kritici z armádních řad tvrdí, že v Jemenu zbytečně zemřelo několik lidí včetně příslušníka zvláštních jednotek SEAL, neboť operace nebyla dostatečně připravena, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí Navy SEALs

Američtí Navy SEALs | Foto: Wikimedia Commons

Velitelství americké armády ve středu uvedlo, že při útoku, který proběhl minulý víkend v Jemenu s cílem zasáhnout místní pobočku teroristické sítě Al-Káida, byli "pravděpodobně zabiti" civilisté, mezi nimiž mohly být i děti. Mezi padlými byly i ženy, které ale podle CNN po útočícím komandu střílely.

Nesmí se vrátit domů. Speciální komando má za úkol zlikvidovat britské bojovníky IS

Číst článek

"Možné civilní oběti, o nichž víme, byly zřejmě zasaženy vzdušnou palbou, která byla povolána na pomoc americkým jednotkám," sdělilo v prohlášení velitelství blízkovýchodních a asijských operací amerického vojska.

Při útoku údajně zemřelo 14 radikálů. Podle místních lékařů ale také zahynula i řada nevinných lidí včetně deseti žen a dětí. Byla mezi nimi i dcera radikála Anwara al-Awlakiho, kterého v roce 2011 zabil při náletu americký bezpilotní letoun. Ztráty ale byly i na straně útočníků. Zahynul příslušník amerických zvláštních jednotek SEAL DEVGRU (dříve SEAL Team 6) William Owens a jeho tři kolegové byli zraněni.

Owensovu památku přijel ve středu na vojenskou základnu ve státě Delaware uctít i prezident Donald Trump. Setkání s příbuznými padlého vojáka, během něhož byly na základnu dopraveny Owensovy pozůstatky, se odehrálo bez přítomnosti médií.

Za smrt vojáka může špatná příprava

Kritici z řad armády citovaní agenturou Reuters tvrdí, že operace nařízená Trumpem v neděli, byla špatně připravena, což stálo Owense život. Akce byla podle tří armádních zdrojů Reuters nedostatečně zpravodajsky zajištěna ani neměla odpovídající pozemní podporu. Podle CNN také proběhla v nevhodnou dobu. Byl totiž úplněk a bojovníci Al-Káidy tak útočící příslušníky SEAL dobře viděli.

Komando se tak kvůli tomu prý setkalo s nečekaně silnou obranou a čelilo odstřelovačům či nášlapným minám. Tři američtí vojáci byli zraněni.

Podle CNN byl navíc útok v Jemenu připravovaný ještě za prezidenta Baracka Obamy. Ten ale útok neschválil, zatímco Trump ho nařídil krátce po svém nástupu do funkce. „Cílem mise byl úspěch za každou cenu,“ krtizoval akci podle CNN bývalý generálporučík Mark Hertling. Bruselská nezisková organizace Mezinárodní krizová skupina misi označila za "dobrý příklad, jak se to nemá dělat".

ČTK, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme