Trump položil telefon australskému premiérovi. Obamovu dohodu o migrantech ale bude respektovat

Nová americká administrativa bude respektovat dohodu s Austrálií o přesídlení žadatelů o azyl. Smlouvu podepsal ještě minulý americký prezident Barack Obama, jeho současný nástupce Donald Trump vůči ní však má výhrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Dohoda počítá s přesídlením víc než tisícovky žadatelů o azyl z detenčních táborů v Tichomoří. Podle deníku Washington Post prezident Trump kvůli nesouhlasu s ní předčasně ukončil telefonát s australským premiérem Malcolmem Turnbullem.

Trump povolil americkým firmám omezeně obchodovat s ruskou rozvědkou

Číst článek

„Jen jsem se chtěl zeptat proč. Je to 1250 lidí, můžou to být dva tisíce, může to být víc. Já jsem se zeptal proč? Proč je máme přebírat. Tak uvidíme, co se bude dít. Ale, víte, předchozí administrativa něco udělala a vy to musíte respektovat. Ale také se můžete zeptat, proč to děláme. To je ten blok, na který jsme narazili,“ řekl Trump a označil hovor jako zatím nejhorší, jaký ve funkci absolvoval.

Jak později uvedl mluvčí Bílého domu, Sean Spicer, i na dohodu s Austrálií se bude vztahovat protiimigrační dekret prezidenta Trumpa. Výnos dočasně zakazuje do Spojených států vstup občanům sedmi převážně muslimských zemí a na 120 dní pozastavuje přijímání uprchlíků Spojenými státy.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme