Každá pátá firma na světě byla vloni terčem kyberútoku. Celková škoda dosáhla 7 bilionů korun

Firmy po celém světě stále častěji čelí kybernetickým útokům. S napadením své sítě má zkušenost podle posledního průzkumu každá pátá společnost. Celková odhadovaná škoda za loňský rok je 279 miliard dolarů, v přepočtu tedy asi sedm bilionů korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti Grant Thornton.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kybernetický útok

Kybernetický útok | Foto: pixabay.com

Nejčastějším terčem kyberútoků jsou evropské firmy, tvrdí společnost Grand Thornton. Jen loni měla s prolomením bezpečnostních opatření zkušenost dokonce každá třetí firma.

V Severní Americe útoky přiznalo 24 procent firem. Naopak zdá se, že firmy v asijsko-pacifickém regionu kyberútočníky tolik nelákaly. V loňském roce s nabouráním do jejich sítě měla zkušenost téměř každá desátá společnost.

Zaorálek: Hrozí, že hackeři získali citlivé informace o institucích a osobách

Číst článek

Podle společnosti ESET, která vyrábí antivirové programy a ochrany počítačů, zatím neexistuje efektivní obrana, přes kterou by se hackeři nedostali.

Když se do firemní sítě útočníci dostanou, nejčastěji je zajímají data a peníze. „Teď je hodně rozšířený malware, kterému se říká ransomware a ten vysloveně data zašifruje a chce po uživatelích nebo po firmě výpalné, to znamená zaplatit nějaké peníze, aby se k těm původním datům dostali. To znamená, buď je to ztráta dat, nebo odcizení dat,“ říká Igor Hák, konzultant společnosti ESET.

Firmy ztrácejí po útocích třeba své know-how, čas nebo i energii, kterou musí vynaložit na nápravu škod. Ztrátu zákazníků označilo jako primární škodu 16 procent společností a sedm procent firem pocítilo přímý pokles obratu.

Podle studie většinou přijdou firmy na to, že se nějaký útočník podíval do jejich interní sítě, příliš pozdě. Tedy zhruba asi po týdnu nebo i delším čase. Čtyři ze sta dokonce napadení zjistí až déle než po měsíci.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme