'Vaši tiskárnu napadl zlý botnet.' Hacker ovládl tisíce nezabezpečených přístrojů po celém světě

Tisícům lidí po celém světě se v uplynulých dnech zbláznily tiskárny. Může za to žert hackera, který si říká Stackoverflowin. Využil mezery v zabezpečení mnoha tiskáren, ovládl je a tiskl na nich vlastní vzkazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fax

fax | Foto: Fotobanka Pixabay

Stackoverflowin tvrdí, že chtěl majitele hlavně varovat před tím, že jsou jejich tiskárny nezabezpečené a stejně tak jako on by je mohli napadnout i jiní hackeři, kteří by už ale neměli tak dobré úmysly.

Na papírech se proto objevila hláška, že tiskárna je napadená a že ji ovládá zlý botnet vlastněný ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Následoval obrázek počítače a robota. Nakonec ale hacker přiznal, že si z lidí jen vystřelil a v textu pod obrázky je poprosil, aby si tiskárny zabezpečili.

Hackerovi se přitom podařilo přístroje ovládnout velice jednoduše. Velké množství tiskáren totiž vůbec není chráněno před přístupem z internetu. Stackoverflowinovi tak stačilo napsat program, který procházel síť a vyhledával je. Pak už jim jen zadával příkazy k tisku.

Na jeho Twitteru, na který hacknuté tiskárny odkazovaly, se začaly objevovat fotky potištěných papírů z celého světa. Napadených jich bylo možná až 150 tisíc. A nejde jen o domácí tiskárny, ale taky o tiskárny na účtenky v restauracích, obchodech a na dalších místech. Týkat se to mohlo i Česka.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme