Opakovaně otrávený ruský disident se probral z kómatu, zatím komunikuje mrkáním

Ruský nezávislý novinář a aktivista hnutí Otevřené Rusko Vladimír Kara-Murza mladší se probral z kómatu. Jeho zdravotní stav je stále velmi komplikovaný. Uvedl to jeho právník, podle kterého není vyloučeno, že aktivista byl otráven těžkými kovy, stejně jako před dvěma lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza.

Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza. | Foto: Wikimedia Commons

Kara-Murza mladší je už při vědomí, zatím ale nemůže mluvit a s okolím komunikuje mrkáním, řekl právník Vadim Prochorov agentuře Interfax. Srdce už podle něj pracuje bez potíží, ale pacient se zatím neobejde bez přístroje pro umělé dýchání.

Diagnóza zní: otrava zatím neznámou látkou, dodal Prochorov. Při poslední hospitalizaci před dvěma lety laboratoř ve Štrasburku našla v těle Vladimíra Kara-Murzy těžké kovy a mangan, jehož množství 59krát převyšovalo normu.

Ruský politik leží v nemocnici s příznaky těžké otravy, jeho stav je vážný. Stejně jako před dvěma lety

Číst článek

Podle tisku byl charakter nynějšího onemocnění prakticky shodný s tehdejším kolapsem. V létě 2015 byl Kara-Murza spěšně hospitalizován s diagnózou selhání ledvin a ocitl se na pokraji smrti. Podle lékařů byl otráven. Se stejnými příznaky byl politik převezen do nemocnice i 2. února.

Když byl Kara-Murza po první otravě v roce 2015 propuštěn z nemocnice, léčil se v zahraničí. Po návratu do Ruska podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z otravy. Doložil je analýzami zahraničních klinik, které údajně potvrzovaly vysokou přítomnost jedovatých látek v krvi. Stíhání ale ruští vyšetřovatelé nezahájili.

Pětatřicetiletý ruský disident byl blízkým spolupracovníkem jednoho z vůdců ruské opozice Borise Němcova, který byl před dvěma lety zastřelen v centru Moskvy. V současné době Kara-Murza působí jako celostátní koordinátor strany Otevřené Rusko, kterou založil Michail Chodorkovskij. Odpůrce Kremlu a někdejší miliardář dlouhá léta vězněný za údajné defraudace a krádeže ropy žije nyní v exilu.

Otevřené Rusko nedávno oznámilo, že vyšle svého kandidáta do prezidentských voleb, jež se uskuteční příští rok. V loňských parlamentních volbách se hnutí Michaila Chodorkovského neúspěšně pokusilo získat křesla ve Státní dumě.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme