Szydlová zůstává nadále v nemocnici. Polská média spekulují o příčinách nehody

Třetí den po autohavárii zůstává polská premiérka Beata Szydlová ze strany Právo a spravedlnost v nemocnici. V prvním rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ujistila, že její zranění nejsou vážná, ale respektuje prý názor lékařů a raději zůstává v jejich péči. Polská média o příčinách nehody spekulují, opozice zase volá po demisi ministra vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beata Szydlová

Beata Szydlová | Foto: Claude Truong-Ngoc, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

„Naštěstí to skončilo jen lehkými zraněními. Ta nejbolestnější způsobily bezpečnostní pásy, kterými jsem byla v autě připoutaná,“ řekla Szydlová v rozhovoru pro polskou veřejnoprávní televizi TVP.

Její mluvčí Rafal Bochenek už tři dny ujišťuje, že při čelním nárazu do stromu v Osvětimi ministerská předsedkyně utrpěla jen pohmožděniny. „Všechno záleží na doktorech, spoléháme na ně, aby řekli, kdy bude moct premiérka opustit nemocnici. Jak už jsem ale říkal, vše pokračuje dobře a každý den přináší zlepšení. Zítra zasedá vláda, paní premiérku bude zastupovat vicepremiér Piotr Glinski,“ řekl mluvčí Bochenek.

Některá polská média, například deník Rzeczpospolita, ale začínají upozorňovat na údajné nesrovnalosti v oficiální verzi vládní ochranky a ministerstva vnitra, proč a jak k nehodě došlo.

Podle zdrojů deníku Rzeczpospolita neměl řidič limuzíny Audi 8, kterým premiérka Szydlová v Osvětimi jela, oprávnění pro řízení pancéřovaných vozidel. Všichni tři příslušníci Úřadu ochrany vlády (BOR), kteří v pátek večer v koloně s předsedkyní seděli za volanty, nebyli oficiálně ve službě.

Policie navíc podle informací deníku zatím nenašla hlavní svědky nehody z aut za fiatem, který do vládní limuzíny narazil. Po nehodě zajišťovali místo pouze příslušníci BOR, kteří shodně tvrdí, že kolona měla zapnuté majáky a zvukové výstražné signály. Tomu ale odporují výpovědi svědků.

Rzeczpospolita s odkazem na anonymní zdroj uvádí, že premiérka vždy cestou do svého domu ochrance nařizovala, aby vypnuli sirény. Podle předpisů má přitom vládní kolona přednost před ostatními vozidly jenom tehdy, když má zapnuté majáky a současně zvukové výstražné znamení.

Řidič se vyhýbal fiatu

Limuzína polské premiérky Beaty Szydlové v pátek v Osvětimi narazila do stromu. Polské předsedkyni se nic vážného nestalo, vrtulník ji po první prohlídce v Osvětimi převezl do vojenské nemocnice ve Varšavě.

„Kolona předjížděla malý fiat, ten odbočil vlevo a narazil do vozu premiérky Szydlové. Řidič, člen ochranky, se snažil vyhnout kolizi nebo minimalizovat její následky a odbočil doleva, kde bohužel narazil do stromu,“ vysvětlil okolnosti nehody mluvčí policie Sebastian Glen.

Na konkrétní informace o možném pochybení zatím nikdo z polských politiků nereagoval. Někteří ministři už ale otevřeně mluví o tom, že se musí něco s vládní ochrankou udělat, protože už jde o několikátou nehodu významného polského politika za poslední rok.

Loni v březnu například praskla pneumatika BMW prezidenta Andrzeje Dudy ve vysoké rychlosti na dálnici. Prezident žádné zranění neutrpěl. Před dvěma týdny havarovalo dokonce sedm aut při přejezdu kolony ministra obrany Antoni Macierewicze.

Opozice vyzývá vládu v souvislosti s nehodou premiérky ke změnám. Hlavní opoziční strana Občanská platforma navrhuje schůzi výborů pro vnitřní záležitosti a obrany a chce, aby se tím zabývaly.

Zároveň navrhuje, aby podal demisi ministr vnitra Mariusz Blaszczak, který za to zodpovídá. Strana Právo a spravedlnost ale vládne v Polsku s obrovskou většinou, proto se ministr odvolání zřejmě bát nemusí.

Auto polské premiérky Beaty Szydlové po nehodě v Osvětimi | Foto: ČTK

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme