Výborné obchodní vztahy a žádné poučování o uprchlících. Trump se setkal s kanadským premiérem

Zejména o bezpečnosti, migraci a obchodních smlouvách mluvil americký prezident s kanadským premiérem v Bílém domě. Donald Trump zdůraznil, že chce prohloubit vzájemnou spolupráci a poděkoval Kanadě za přínos v boji proti tzv. Islámskému státu. Premiér Justin Trudeau zase připustil, že v Kanadě panují obavy nad možnými změnami obchodní smlouvy NAFTA, kterou Trump dříve kritizoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump a Justin Trudeau při prvním vzájemném setkání

Donald Trump a Justin Trudeau při prvním vzájemném setkání | Zdroj: Reuters

Podle premiéra Trudeau si jsou Kanaďané vědomí toho, že kanadská ekonomika závisí na dobrých vztazích se Spojenými státy a připomněl, že ho lidé stejně jako Trumpa zvolili na základě slibů podpořit střední třídu pracujících.

Trumpův bezpečnostní poradce po měsíci končí. Nedopatřením neúplně informoval o hovorech s Ruskem

Číst článek

Donald Trump zdůraznil, že Spojené státy mají výborné obchodní vztahy s Kanadou, a že je chce ještě vyladit. Dodal taky, že situace na severní hranici USA je naprosto odlišná od té mexické. Oba státníci se také shodli na širší spolupráci v boji proti pohraničnímu obchodu s drogami a na prohloubení rovných příležitostí pro ženy ve firmách.

Tématem tiskové konference byla i migrace. "Kanada chce nadále zůstat otevřená pro uprchlíky, nehodlá ale podcenit bezpečnost," řekl Trudeau. Zároveň poznamenal, že pokud jde o syrské uprchlíky, které severní soused USA přijímá, nebude Kanada Spojené státy nijak poučovat. Trump se naopak staví proti přijímání běženců ze Sýrie a azylové programy zmrazil. Platnost příslušného dekretu soud sice pozastavil, ale právní bitva o jeho osud neskončila.

ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme