‚Napěchujeme ho špatnými chlápky.‘ Podezřelý vězeň otestuje Trumpův slib o Guatánamu

Je známý pod jménem Abú Chajbar, je mu asi 40 let a drží ho stranou od Al-Káidy, na kterou má údajně dlouholeté vazby. V New Yorku ho chtějí stíhat kvůli terorismu, jenže on je v kdesi v Jemenu, v rukách třetího státu. A právě jeho případ se může stát prubířským kamenem slov, jimiž se před svým zvolením do Bílého domu operoval Donald Trump – že věznici Guantánamo „napěchuje špatnými chlápky“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v charakteristických oranžových uniformách požadují uzavření věznice Guantánamo (archivní snímek z roku 2011).

Demonstranti v charakteristických oranžových uniformách požadují uzavření věznice Guantánamo (archivní snímek z roku 2011). | Foto: flickr.com

Spory o vojenskou věznici na americké základně Guatánamo poskytly volební kampani Donalda Trumpovi vítanou munici proti opozičnímu táboru. Barack Obama nastupoval do prezidentského úřadu se slibem uzavření Guantánama na rtech. Nikdy ho nenaplnil, ale ještě loni v únoru o svém závazku hlasitě ujišťoval.

Věznice Guantánamo funguje už 15 let. I přes Obamovu snahu o uzavření jsou tam desítky vězňů

Číst článek

V ten samý den na předvolebním setkání s nevadskými voliči promluvil také kandidát Trump: „Ráno jsem viděl prezidenta Obamu mluvit o Gitmu (GTMO), o Guantánamo Bay, které, mimochodem, my necháme otevřené. Které necháme otevřené (…) a které napěchujeme špatnými chlápky, věřte mi, napěchujeme ho.“

Jak v úterý napsaly New York Times, rok poté má prezident Trump před sebou první možnost otestovat svá tehdejší slova: jeho vláda musí rozhodnout, jak naloží s konkrétním podezřelým z terorismu.

Kdo je Abú Chajbar?

O asi čtyřicetiletém muži ví veřejnost pramálo: vystupuje pod jménem Abú Chajbar; pravděpodobně pochází ze Súdánu, kde podle zpravodajců navázal kontakt s teroristickou sítí Al-Káida; později se přesunul do Somálska a konečně, v roce 2015, do Jemenu, ústředí obávané Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP).

Jemen: první bojiště Trumpova střetu s Íránem, který si ‚zahrává s ohněm‘

Číst článek

Právě tam byl Abú Chajbar loni na podzim polapen – a právě tam ho dosud drží nespecifikovaná třetí země, potvrdily New York Times čtyři zdroje ze stávající i bývalé americké vlády. Okolnosti jeho internace nejsou jasné, faktem však je, že v New Yorku je Abú Chajbar žádaný kvůli obviněním z terorismu – a spojení s Al-Káidou by americkým úřadům umožnilo umístit zadrženého do vojenské věznice.

Nový ministr spravedlnosti Jeff Sessions dal jasně najevo, že teroristé podle něj patří před vojenský soud a že chce dveře Guantánama udržet otevřené. Jenže Američané do kubánské zátoky od roku 2008 neposlali jediného vězně. Vojenské komise se navíc nemohou chlubit zářnými úspěchy: skoro šestnáct let po 11. září obvinění z atentátu stále čekají na proces a zkušení prokurátoři se spolu s agenty FBI shodují, že případy terorismu mnohem lépe zvládají trestní soudy.

Nová vláda teď podle New York Times zvažuje exekutivní výnos, který by zadržené podezřelé z terorismu umožnil internovat v Guantánamu. Abú Chajbar je jen jedním z mnoha, které se Američané snaží vystopovat, dopadnout a stíhat, ale jeho případ je podle zdrojů listu první na řadě.

Ministr spravedlnosti USA Jeff Sessions. | Foto: Reuters

Ministerstvo spravedlnosti se kauzou zabývalo už za předchozího prezidenta a pověření prokurátoři si věří, že je v jejich silách případ vyhrát, potvrdil zdroj z Obamovy administrativy. Naději, že se Abú Chajbara podaří převézt do New Yorku před výměnou v Bílém domě, zmařila složitost případu a nutné revizní procedury.

Ministerstvo vs. obvinění z terorismu

Zatím není jasné, zda už byl ministr Sessions, který se úřadu chopil teprve minulý týden, s případem Abú Chajbar obeznámen. Stejně tak visí otazník nad tím, kam až si Trump troufne zajít ve vztahu k regionálním partnerům USA. Netřeba připomínat, že právě státy jako Saúdská Arábie, SAE nebo právě i Jemen, občanské válce navzdory, hrají v americkém tažení proti AQAP zásadní roli. Znovuoživení Guantánama by spojence patrně nepotěšilo: mnozí z nich, včetně evropských států, poskytli Washingtonu důležité zpravodajské informace pod podmínkou, že výsledkem nebude internace dalších lidí v nechvalně známém zařízení.

Jeff Sessions zdědil ministerstvo spravedlnosti, které si v posledních letech u federálního soudu zvyklo vyhrávat důležité případy proti cizincům obviněným z terorismu, připomínají New York Times. Podíl na tom má spolupráce FBI s armádou, konkrétně se Společným velitelstvím speciálních operací, na přípravě důkazního materiálu.

Internace v Guantánamu (11. ledna 2002). | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

Mezi úspěchy ministerstva patří proces s bin Ládinovým zetěm Sulajmánem abú Ghajsem, který si v září 2014 vyslechl doživotní trest za komplot s cílem zabíjet a podporu terorismu, nebo pákistánským studentem Ábidem Nasírem, jehož předloni odsoudili za přípravu bombového atentátu v anglickém Manchesteru. Verdikt doživotí padl také ve sporné kauze Ireka Hamidullína, někdejšího sovětského vojáka a posléze bojovníka Tálibánu. Tomu patří prvenství prvního zahraničního militanta zajatého na afghánském bojišti, kterého stíhali u amerického federálního soudu.

Tři možnosti

Senátor Sessions tvrdil, že federální soud dává podezřelým z terorismu právo na advokáta, právo mlčet a právo na rychlé přelíčení, což je nežádoucí, protože to ztěžuje získávání zpravodajských informací.

Americká komanda nemůžou po 'zpackané operaci' do Jemenu. Přišly o povolení vlády

Číst článek

Ministr Sessions se k Abú Chajbarově případu ještě nevyjádřil – ale New York Times upozorňují, že tu má jistý prostor k vytáčkám. Sessions už dříve vyjádřil přesvědčení, že se zahraničními teroristy by se „aspoň zpočátku“ mělo zacházet jako s válečnými zajatci. Rozhodnutí, „zda je převézt k federálnímu soudu“, může podle něj padnout později. Není pochyb o tom, že Abú Chajbara v jemenské internaci vyslýchají, rozsah a podmínky výslechu jsou však nejasné.

Kromě federálního soudu v New Yorku nebo Guantánama je tu i třetí možnost: a sice, že se USA případu vzdají a přenechají ho vládě jiného státu. Příliš pravděpodobné to ale není, protože americké úřady už vznesly obvinění, uzavírají New York Times.

Magdalena Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme