Palestinci se musí zbavit nenávisti a Izraelci jednat pružně, řekl Trump po schůzce s Netanjahuem

Podle Donalda Trumpa Spojené státy velmi stojí o mír mezi Izraelem a Palestinci, vznik dohody ale záleží na obou znesvářených národech. Prohlásil to po středeční tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ten řekl, že bude o usmíření Izraele a Palestiny usilovat a že by se do nové mírové iniciativy mohlo zapojit vícero zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: CC0 Public domain

Podle Netanjahua je zdrojem vzájemného konfliktu s Palestinci jejich neustálé odmítání uznat Izrael v jakýchkoli hranicích. Na to Trump odpověděl, že se Palestinci musí zbavit nenávisti, která je jim vštěpována od útlého věku, a že také budou muset uznat Izrael.

Americký prezident rovněž prohlásil, že Izraelci naopak budou muset prokázat jistou míru pružnosti v jednáních s Palestinci. Netanjahu uvedl, že prioritou je bezpečnost Izraele. Dodal také, že by uvítal, aby se do jednání o míru zapojili i arabští partneři.

Trump věděl o kontaktech svého bezpečnostního poradce Flynna s ruskými diplomaty

Číst článek

Trump na tiskové konferenci označil vztahy USA a Izraele za nezničitelné, neboť jsou založeny na společných hodnotách jako svoboda a mír. Rovněž osočil OSN, že s Izraelem zachází velice nespravedlivě. OSN mimo jiné kritizuje izraelskou osadní politiku na palestinských územích. V této věci Trump Netanjahuovi doporučil, aby se v záležitosti osad "držel malinko zpátky".

Tématem konference byla i mezinárodní dohoda s Íránem o jeho jaderném vývoji. Trump ujednání označil za vůbec nejhorší, které kdy viděl, a přislíbil, že se zasadí o tom, aby Teherán jaderné zbraně neměl. Netanjahu Trumpův postoj k Teheránu uvítal. "Myslím, že dokážeme agresivitu a nebezpečí Íránu zvrátit," dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme