Kdo byl Kim Čong-nam? Padlý korunní princ s dračím tetováním miloval svobodu a bál se mladšího bratra

PORTRÉT. Konec toho příběhu už známe, byť zatím pouze v hrubých obrysech: letiště v Kuala Lumpur, vražedkyně s jedem, prosba umdlévajícího muže o pomoc a houkající sanitka, která už svému pasažérovi nedokázala pomoci. Jak ale začal? A proč svého hrdinu Kim Čong-nama dovedl do chladu malajsijské márnice místo na vrchol mocenské pyramidy v KLDR, která na něj kdysi čekala s otevřenou náručí?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Čong-nam na archivním snímku z pekingského letiště, únor 2007.

Kim Čong-nam na archivním snímku z pekingského letiště, únor 2007. | Zdroj: Reuters

Po jeho stopách se musíme vydat napříč časem, hluboko do 60. let minulého století, kdy se v kulisách filmových ateliérů střetla nejlepší severokorejská herečka s jedním vášnivým filmovým fanouškem – a shodou okolností také synem vládce lidu v jedné osobě.

Song Hje-rim byla elegantní, krásná a vzdělaná, a nebýt jejího nešťastného třídního původu, který jí zavřel dveře do komunistické strany, mohla být prvotřídní hvězdou. Kim Čong-il měl brzy oslavit třicítku. A poprvé v životě se hluboce zamiloval.

Tajný vztah a tragická smrt matky

Šťastnému páru stál ovšem v cestě jistý problém: Song Hje-rim nebyla svobodná. Manžel ani malá dcerka sice nezabránili tomu, aby s Kim Čong-ilem začala žít, znamenalo to však, že soužití muselo zůstat pod pokličkou, protože aféra s vdanou (navíc starší) ženou se mohla ošklivě vymstít Kimově tehdy ještě křehké moci.

Hon na vrahy Kim Čong-unova bratra: ambasáda KLDR chtěla zabránit pitvě

Číst článek

Jejich poměr neodtajnil ani Song Hje-rimin brzký rozvod. Dokazuje to mimo jiné fakt, že když (teď už bývalá) herečka otěhotněla a v roce 1971 porodila synka Čong-nama, žili dál v přísném utajení za pomyslnými mřížemi luxusní rezidence. O svém vnukovi se Kim Ir-sen (správněji Kim Il-song – pozn. red.) údajně dozvěděl až v roce 1975, kdy byly malému Čong-namovi čtyři roky.

Dostupné prameny tvrdí, že Kim Čong-il svého prvorozeného syna velmi miloval. Nic se na tom nezměnilo ani v roce 1974, kdy podlehl otcově nátlaku a oženil se s dcerou armádního prominenta Kim Jung-suk. Ta mu porodila dceru Sul-song, ale pro Kim Čong-ila zůstal Čong-nam na prvním místě, a to i tehdy, když začala vychládat jeho láska k Song Hje-rim.

V polovině 70. let propadl Kim Čong-il kouzlu mladé tanečnice Ko Jong-hi (budoucí matce Kim Čong-una). O syna však nechtěl přijít, a tak Song Hje-rim navštívila jeho sestra Kim Kjong-hi a vyzvala ji, ať jí Čong-nama předá do péče. Právě Kim Kjong-hi se svým manželem Čang Song-tchekem měli velký podíl na Čong-namově výchově a pouto mezi nimi definitivně přervala až Čangova poprava v prosinci 2013.

Kim Čong-il s malým Čong-namem na archivním snímku. | Foto: Repro Arirang News / Youtube

Dlouhodobý život v utajení, který připomínal spíš internaci než spokojený domov, a nyní i hrůza ze ztráty dítěte se nepěkně podepsaly na Song Hje-rimině duševním zdraví. Zatímco Ko Jong-hi chodí s Kim Čong-ilem po večírcích a později rodí jeho děti (prvního syna, Kim Čong-čchula, v roce 1981), Song Hje-rim se kvůli depresím a úzkostem léta léčí v Moskvě a psychické útrapy ji sužují až do smrti v roce 2002.

Školy v cizině, výstup na vrchol a velká japonská ostuda

Za přísně střeženými hranicemi KLDR tráví čas také Kim Čong-nam, teď už školák. V devíti letech ho poslali do školy v Moskvě a hned napřesrok se za znalostmi přesunul do Ženevy. Koncem 80. let se vrací domů a rychle šplhá vzhůru po mocenském žebříku režimu: v roce 1995 získává hodnost čtyřhvězdičkového generála a o tři roky později formuje politiku informačních technologií. V 90. letech také zodpovídá za prodej severokorejských zbraní do zámoří a jen málokdo pochybuje o tom, že si ho Kim Čong-il hýčká jako svého nástupce.

Jenže slibně rozjetou budoucnost už tehdy brzdil stín Kim Čong-namovy rodiny z matčiny strany. Sestra Song Hje-rim, Song Hä-rang, v roce 1996 uprchla z KLDR. Vydala se tak po stopách svých dětí, které totalitní Sever opustily už v 80. letech. A pak už to šlo rychle: v roce 1997 vražda jejího syna (a Čong-namova bratrance) severokorejskými agenty, brzy poté azyl, který Song Hä-rang udělily Spojené státy.

A konečně i proslulý incident z tokijského mezinárodního letiště Narita. Mnohé okolnosti Kim Čong-namova pádu z výsluní jsou stále záhadou, ale květen 2001 v nich velmi pravděpodobně sehrál zásadní roli. Japonská policie tehdy na letišti zatkla Severokorejce v doprovodu dvou žen a čtyřletého chlapce, kteří se na falešný pas Dominikánské republiky pokusili vstoupit na území císařství.

Kim Čong-namova deportace z Japonska, letiště Narita, květen 2001. | Foto: Reuters

Vysvětlení nezvaných hostů, že chtěli navštívit tamní Disneyland, policisty neobměkčilo a čtveřici deportovali do Číny. Okolnosti bizarního případu okamžitě prosákly do médií, čímž se svět poprvé více obeznámil s Kim Čong-namovou existencí. Dlužno podotknout, že za nepříliš ctihodných okolností. Mezinárodní ostuda byla na světě – a spolu s ní i nelibost „Milovaného vůdce“ KLDR, který kvůli trapné aféře zrušil oficiální návštěvu Číny.

Korunní princ je mrtev, ať žije korunní princ

Právě v té době, shodují se znalci severokorejských poměrů, začal Kim Čong-il přesouvat svou přízeň na mladší syny, především na Čong-una.

Jedním z prvních signálů změny korunního prince se v roce 2003 stala mohutná propagandistická kampaň se sloganem „Ctěná Matka je nejoddanější a nejvěrnější poddanou Milovaného vůdce“, která oslavovala Ko Čong-hui a kypřila půdu jejím synům - navzdory v Koreji dosud velmi mocné konfuciánské tradici, která v následnické posloupnosti favorizuje nejstaršího syna.

V KLDR padla hlava šéfa tajné policie. Odstranil si Kim Čong-un klíčového spojence?

Číst článek

Kim Čong-nam už v té době žil více v cizině než doma; cestoval po Číně a jihovýchodní Asii, kde se údajně staral o Kim Čong-ilovy zahraniční fondy a užíval si hédonistického životního stylu v kasinech a barech. Liboval si v nonšalantních oděvech, francouzském vínu a gurmánských pokrmech a podle svých známých z Macaa se choval přátelsky a bezprostředně. Muž, který navštěvoval stejnou posilovnu, tvrdí, že Kim Čong-nam měl na zádech výrazné tetování draka. V kasinech spíše brouzdal mezi stoly a čas od času se zapojil do hry - oblíbil si hlavně karetní baccarat -, než že by náruživě sázel. Při tom všem vychovával dva syny a jednu dceru, kteří vzešli ze dvou manželských svazků.

O tom, že Kim Čong-nam už několik let žije inkognito v Macau, informoval veřejnost v roce 2007 deník South China Morning Post. Sám Kim v lednu 2009 veřejně prohlásil, že nemá žádný zájem převzít po svém otci vládu, a když o rok později u hotelového výtahu v Macau překvapil reportér AP, ujistil ho, že navzdory zvěstem nemá „žádné plány“ zběhnout do Evropy. Opakovaně také uvedl, že si v dětství během pobytu na Západě zamiloval svobodu a přeje si, aby se KLDR reformovala a otevřela světu.

Jedna z těchto vil na pobřeží oceánu v Macau byla podle dostupných informací domovem Kim Čong-nama. | Foto: Reuters

Konflikt s bratrem

S Kim Čong-ilovou smrtí v prosinci 2011 však značná část jeho finančních zdrojů definitivně vyschla. Jako ještě palčivější problém se ukázal čerstvý vládce KLDR.

Čong-nam o svém nevlastním bratrovi nemluvil nijak pochvalně, domníval se, že bude loutkou zkušených matadorů režimu. „V obličeji toho mladého dítěte nemůžu spatřit jedinou známku smyslu pro povinnost, obezřetnosti a obav o osud národa,“ sdělil japonskému novináři Jodži Komimu, s nímž vedl čilou emailovou korespondenci.

Přestože uvedl, že „jako starší bratr“ chce Čong-unovi zpoza hranic pomáhat, pokud o to bude stát, zdůraznil, že země nutně potřebuje reformy, nikoli „dynastické následnictví“, které označil za „výsměch“.

Netrvalo dlouho a Kim Čong-un dokázal, že umí konat. Klíčové bylo odstranění mentora obou bratrů Čang Song-tcheka, jehož nechal popravit bez ohledu na jejich blízký vztah a příbuzenské pouto. Kim Čong-nam si z brutálního zúčtování se strýcem vzal lekci. Smrtí mu vyhrožovali už dříve, v roce 2010 v Pekingu dokonce unikl atentátu z rukou severokorejského agenta, další pokus se údajně odehrál začátkem roku 2012.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Foto: Reuters

Po Čangově smrti se proto ještě víc stáhl do ústraní – i kvůli obavám o bezpečí svého syna Han-sola, který donedávna studoval v Evropě a netají se tím, že svého strýce pokládá za diktátora. „Zdá se, že žije tichý život na cestách mezi Singapurem a Čínou,“ řekl o Kim Čong-namovi v prosinci 2013 pekingský zdroj listu Choson Ilbo. „Pravděpodobně se teď snaží držet stranou, když se Čang, s nímž si byl tak blízký, stal obětí čistky.“

‚Prostě ho nenávidím. Tak se ho zbavte‘

Jihokorejská rozvědka NIS prohlašuje, že „trvalý příkaz“ na odstranění Kim Čong-nama vydal Kim Čong-un už v roce 2012. Na adresu svého bratra prý tehdy řekl „Prostě ho nenávidím. Tak se ho zbavte.“ NIS také tvrdí, že Čong-nam napsal Čong-unovi prosebný dopis, v němž žádá o milost pro sebe i svou rodinu. „Nemáme kam jít, kde se schovat. Jsme si dobře vědomi, že jediným únikem je sebevražda,“ stojí údajně v dopise. (Nezapomínejme však, že ne všechny informace vypuštěné NIS se ukázaly jako pravdivé – pozn. red.)

„ Jakmile se najde podnět k dialogu, nemyslíte, že lidé v Severní Koreji, kteří dialog prosazují, budou moci posílit své pozice? Nemyslíte, že když budete Severní Koreu tlačit do rohu, jen tím dáte víc moci zastáncům tvrdé linie a provokace?
- Kim Čong-nam v emailu novináři Komimu “

Za čistkami, jimiž se zatím krátká éra „Kima III.“ vyznačuje, ovšem bezesporu stojí boj o moc. A právě v tomto smyslu mohl mít Kim Čong-un ze svého bratra obavy. Nad Kim Čong-namem totiž držela ochrannou ruku Čína a proslýchalo se, že za její péčí stála snaha mít připraveného vhodného muže, pokud Kim Čong-un selže. Tyto domněnky v mladém vládci KLDR údajně budily značnou nervozitu. Profesor severokorejských studií Ko Ju-hwan to pro Korea Herald vyjádřil lakonicky: „Z pohledu Kim Čong-unova režimu je Kim Čong-nam osina v zadku.“

Magdalena Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme