'Vydáme nový dekret, který ochrání naše obyvatele.' Trump ohlásil další exekutivní příkaz

Americký prezident Donald Trump na čtvrteční tiskové konferenci ohlásil přípravu nového migračního dekretu nahrazujícího ten původní, který předběžně zablokoval federální soud. Trump novinářům sdělil, že nové exekutivní nařízení chce podepsat příští týden. O tom, že se chystají nová migrační omezení, informovalo také ministerstvo spravedlnosti, které již nestojí o to, aby odvolací soud přehodnotil své rozhodnutí, které ponechalo zmrazení původního dekretu v platnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump při podepisování vládního nařízení

Donald Trump při podepisování vládního nařízení | Zdroj: Reuters

„Vydáme nový a velice komplexní dekret, který ochrání naše obyvatele," řekl na tiskové konferenci Donald Trump.

O původním dekretu, kterým zakázal vstup do USA obyvatelům sedmi převážně muslimských států, prohlásil, že jeho vydání bylo sice hladké, pak se ale administrativa střetla se špatným rozhodnutím soudu. Nový dekret podle šéfa Bílého domu bude odpovídat soudnímu verdiktu.

Trumpovo původní sporné migrační nařízení obratem napadl stát Washington u federálního soudu, který předběžně účinnost dekretu pozastavil.

Den bez imigrantů: Ve Spojených státech si připomínají, jak jsou cizinci potřební

Číst článek

Ministerstvo spravedlnosti USA se proti verdiktu odvolalo, ale odvolací soud odmítl blokaci zrušit. Nyní ještě odvolací soud může své původní rozhodnutí zvážit. Očekává se, že spor nakonec skončí u nejvyššího soudu.

O tom, že Trump v brzké budoucnosti připravuje nový migrační dekret, informovalo také ministerstvo spravedlnosti. To proto vyzvalo odvolací soud, aby svůj verdikt již nepřehodnocoval.

Média již dříve spekulovala, že Trump by mohl ze zákazu vyjmout držitele víz či zelených karet; původní dekret bránil vstupu do země bez výjimky.

Americký prezident na tiskové konferenci zároveň uvedl, že chce předložit reformu Obamova systému zdravotního pojištění do poloviny března. Dodal, že práce na změnách jsou v závěrečné fázi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme