Černou Horu bombardují hackeři. Útočí na vládní cíle a vrhají stín na Moskvu

Mohutná vlna sofistikovaných kyberútoků se v posledních dnech prohnala Černou Horou. Balkánská republika se má na pozoru: vzhledem k rozsahu a síle úderů je přesvědčená, že padla za oběť profesionálům. Stín podezření padá na Rusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Hackeři se zaměřili na webové stránky vládních a státních institucí, neopomněli však ani některá média, informovala ve středu BIRN, investigativní síť zpravodajského serveru Balkan Insight. Bezprecedentní vlna kyberútoků udeřila na Černou Horu přesně před týdnem, 15. února, a vrcholu dosáhla den poté, pokračovala však i během víkendu, potvrdila BIRN tamní vláda.

„Rozsah a různorodost útoků spolu s faktem, že byly provedeny na profesionální úrovni, naznačuje, že šlo o synchronizovanou akci,“ prohlásila Podgorica. „Útok se zaměřil na vládu a portály dalších státních orgánů, stejně jako některá černohorská média, což vzbuzuje podezření ohledně motivu. Cílem bylo znemožnit šíření informací s černohorskou i mezinárodní veřejností.“

Účastnilo se Rusko pokusu o převrat v Černé Hoře? Neopodstatněné obvinění, tvrdí Moskva

Číst článek

Vláda také připomněla obdobnou sérii útoků z loňského 16. října. V den parlamentních voleb vyřadili hackeři z provozu weby vybraných státních úřadů a provládních iniciativ. Už tehdy se spekulovalo o tom, že stopy vedou do Ruska. Podgorica Moskvu dokonce nahlas obvinila, že má ve volbách prsty, což Rusko rezolutně odmítlo. Stejná podezření padají i nyní.

Černá Hora se po říjnovém incidentu brání snahou obrnit své virtuální hranice a posílit kybernetickou bezpečnost. Po vinících z minulého týdne teď intenzivně pátrá ve spolupráci s partnerskými státy, uvedla vláda.

Ministerstvo veřejné správy ve své lednové analýze shrnulo, že země čelí bezprecedentní kybernetické hrozbě. Za loňský rok zaznamenalo přes 200 hackerských útoků, přičemž před čtyřmi lety jich bylo pouhých šest.

Má skupina měla kontakty s ruskou tajnou službou, tvrdí ruský hacker. V Tallinnu žádá o azyl

Číst článek

„Vážnost a sofistikovanost kybernetických útoků, které na Černou Horu dopadly v roce 2016, se odrazily ve zvýšeném počtu rozpoznaných útoků na infrastrukturu a případů kyberšpionáže, stejně jako ve phishing kampaních zacílených na státní zaměstnance,“ varovalo podle BIRN ministerstvo.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme