Sebevražedný atentátník zabil u syrského Al-Bábu desítky lidí. Vraceli se po porážce IS

Při pátečním sebevražedném atentátu u severosyrského města Al-Báb zemřelo nejméně 60 lidí a další až stovka osob byla zraněna. Mnoho z obětí jsou civilisté. Uvedla to turecká agentura Anadolu s odvoláním na místní zdroje, od nichž to anonymně zjistil její zpravodaj. Dosud západní agentury uváděly, že při útoku zemřelo nejméně 42 osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při pátečním sebevražedném atentátu u severosyrského města Al-Báb zemřelo nejméně 60 lidí a další až stovka osob byla zraněna.

Při pátečním sebevražedném atentátu u severosyrského města Al-Báb zemřelo nejméně 60 lidí a další až stovka osob byla zraněna. | Zdroj: Reuters

Útočník odpálil vůz s výbušninou u bezpečnostní kontroly, kde se civilisté snažili získat povolení k návratu do města Al-Báb, jehož značnou část ve čtvrtek povstalci dobyli zpět z rukou organizace Islámský stát (IS). Právě tato organizace podle agentury Anadolu stojí za pátečním atentátem.

Podle agentury Anadolu se útok odehrál asi osm kilometrů severně od města Al-Báb. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) bylo také velké množství lidí vážně zraněno. Agentura Anadolu uvedla, že ze stovky zraněných bylo 41 civilistů převezeno do nemocnice v jihoturecké provincii Kilis. Al-Báb totiž leží asi 30 kilometrů od hranice s Tureckem.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, zřejmě ale souvisí s posledním vývojem na bojišti. Ve čtvrtek syrští povstalci, podporovaní Tureckem, oznámili, že vstoupili do centra města Al-Báb, které se už tři měsíce snaží z rukou IS vybojovat povstalci i syrské vládní jednotky.

Al-Báb leží asi 30 kilometrů od hranice s Tureckem na pomezí území, které ovládaná syrský režim, a oblastí pod kontrolou povstalců, podporovaných Západem. Boje o město začaly loni v listopadu, dobývající strany ale své operace nekoordinovaly, protože chtěly město obsadit jen pro sebe.

Turecko chce rozšířit svůj vliv na severu Sýrie, protože se obává, že tam získají značné území kurdské milice. Ty považuje Ankara za teroristy a spojence kurdských separatistů z jihu Turecka.

ČTK, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme