Dva dodatky k zákonu o brexitu. Sněmovna lordů může zbrzdit odchod Británie z EU

Britská Sněmovna lordů nejspíš podpoří dva dodatky k zákonu o zahájení brexitu. Premiérka Theresa Mayová by tak nemusela stihnout zahájit odchod Británie z Evropské unie do konce března. Zákon o zahájení brexitu před časem hladce a bez pozměňovacích návrhů prošel Dolní sněmovnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Zdroj: Reuters

Labouristé, liberální demokraté, nezávislí členové Sněmovny lordů i rebelové z řad konzervativců by podle listu Telegraph mohli dát dohromady dost hlasů pro změnu v zákonu o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy.

Největší naději na schválení má zřejmě dodatek o jednostranných garancích pro unijní občany v Británii. Mohli by tak v zemi zůstat i po brexitu.

Druhý dodatek se týká pojistky, že členové obou komor londýnského parlamentu dostanou ke schválení závěrečnou dohodu o brexitu ještě dříve, než Británie Evropskou unii formálně opustí.

Kdyby pozměňovací návrhy prošly, zákon by se vrátil do Dolní sněmovny. Pokud její poslanci dodatky odmítnou, nastane takzvaný ping-pong, kdy si obě komory budou zákon přehazovat tak dlouho, dokud se nedohodnou.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme