Maďarsko začalo stavět na hranici se Srbskem 'chytrý' plot. Bude vybavený termokamerami a senzory

Maďarsko začalo podél své 170kilometrové hranice se Srbskem stavět další plot. Vláda Viktora Orbána tak chce zabránit příchodu migrantů na své území. Na jižní hranici země přitom už teď stojí plot s žiletkovým drátem, nová stavba by ho měla doplnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plot proti migrantům na maďarsko-srbské hranici

Plot proti migrantům na maďarsko-srbské hranici | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

O výstavbě další linie hraničního plotu rozhodla vláda minulou středu a vyčlenila na to v přepočtu téměř 4 miliardy českých korun. Po kotoučích žiletkového drátu a 4 metry vysokém plotě to bude už třetí, tentokrát tzv. inteligentní plot, který bude vybavený různými senzory a termokamerami.

Práce vykonávají vězni, kteří na připravených úsecích už natahují pletivo. Objekt by měl být na celém 171 kilometrů dlouhém úseku hranic se Srbskem hotový do 1. května. Vláda si od toho slibuje hermetické uzavření této linie balkánské migrační trasy.

Vládní představitelé zdůvodňují potřebu nového plotu tím, že očekávají nový příliv migrantů. Počet lidí, kteří by chtěli nelegálně přejít do Maďarska, opravdu roste. V prostoru srbské hranice zadrželi maďarští policisté jenom v sobotu víc než 200 nelegálních migrantů.

Lidskoprávní organizace působící v Maďarsku kvůli novému protiimigračnímu opatření podaly stížnost u příslušného evropského komisaře.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme