Pravda zvítězí, prohlásil Fillon. V kampani hodlá pokračovat problémům navzdory

Republikánský kandidát na post francouzského prezidenta Francois Fillon ve středu vystoupil s projevem, který se týká problémů v jeho kampani. Fillon už několik týdnů čelí podezření z neoprávněného placení příslušníků své rodiny, kteří u něj měli údajně pracovat jako zaměstnanci. Fillon upřesnil, že ho justice formálně obviní a začne stíhat 15. března. Navzdory spekulacím o možném odstoupení z kampaně, před novináři potvrdil, že hodlá pokračovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francois Fillon oznamuje, že pokračuje v kandidatuře na prezidenta

Francois Fillon oznamuje, že pokračuje v kandidatuře na prezidenta | Zdroj: Reuters

„Prosím, neposlouchejte obvinění, která se proti mně kupí. Moje politická i vlastní rodina stojí za mnou a jenom lidé rozhodnou,“ prohlásil Fillon na tiskové konferenci, na kterou dorazil s výrazným zpožděním. „Jsem přesvědčen, že pravda zvítězí,“ dodal s tím, že tento „test“ je všechny jenom posílí.

Fillon v projevu odkázal i na svou protikandidátku a jednu z favoritů blížících se voleb Marine Le Penovou. „Nemohu dopustit, aby o naši budoucnosti rozhodovala extrémní pravice. Francie je větší než my, větší než naše chyby, než media,“ prohlásil.

Kauza neoprávněného obohacování Fillonových příbuzných se bude znovu vyšetřovat

Číst článek

Ve středu ráno se také objevily informace, že Fillonovu manželku Penelope zadržela policie. Informoval o tom redaktor portálu Mediapart. Podle něj ji měla policie vyslýchat v souvislosti platbami, které dostala jako asistentka svého manžela. Samotný Mediapart zprávu krátce poté popřel.

Fillon čelil delší dobu podezření z neoprávněného obohacovaní se kvůli zaměstnávání svých příbuzných. Týdeník Le Canard Enchaîné koncem ledna zveřejnil informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu Kč).

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti jako své asistenty. Dalších zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média.

Francouzská finanční prokuratura minulý týden případ postoupila k dalšímu vyšetřování. Pokud by se ho nepodařilo uzavřít do voleb a Fillon se stal prezidentem, musely by úřady vyšetřování pozastavit na pět let, tedy na dobu trvání mandátu hlavy státu.

ČTK, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme