Syrská armáda dobyla citadelu u historické Palmýry

Syrská vládní vojska se svými spojenci ve středu dobyla z rukou islamistů historickou citadelu na jihozápadním předměstí Palmýry. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na libanonské hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrského režimu. Historickou Palmýru ovládají od prosince radikálové z organizace Islámský stát (IS), kteří město v syrské občanské válce obsadili již dvakrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Citadela poblíž Palmýry

Citadela poblíž Palmýry | Zdroj: Reuters

"Armáda získala kontrolu nad citadelou v Palmýře a nad pahorkem na jihozápadním předměstí. Nyní připravujeme útok na město," řekl zdroj z Hiballáhu. Dodal, že syrská armáda zaujala na vrcholku nad Palmýrou ostřelovací pozice. Předtím dobyla vládní vojska oblast známou jako Palmýrský trojúhelník (podle trojúhelníkové sítě silnic) asi tři kilometry jihozápadně od města.

V posledních týdnech syrské vládní jednotky podporované ruským letectvem ohlásily rychlý postup směrem k Palmýře, kterou syrská armáda ztratila loni v prosinci. Tehdy se totiž armáda a její spojenci soustředili na porážku povstalců v severosyrském Aleppu, což se jim v prosinci podařilo.

Bojovníci z IS obsadili Palmýru (v arabštině Tadmur) v květnu 2015 a drželi ho do loňského března. Radikálové ve městě, které je od roku 1980 zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO, poničili mnoho cenných historických památek. Naposledy poškodili například tetrapylon, tedy sloupoví ze 3. století, jež se nachází před římským amfiteátrem. Zničili také centrální část této římské památky ze 2. století.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme