Sessions a ruský velvyslanec v USA se skutečně sešli, potvrdilo ministerstvo spravedlnosti

Jeff Sessions, americký ministr spravedlnosti, jednal během loňské volební kampaně dvakrát s ruským velvyslancem ve Spojených státech. Ve středu to oznámil jeho úřad poté, co na Sessionsovy schůzky upozornil list The Washington Post. Ministerstvo je nadřízené Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), který nyní šetří údajné zásahy ruských hackerů ve prospěch pozdějšího vítěze voleb Donalda Trumpa. Bílý dům podle televize CNN informace označil za další příklad manipulativního nátlaku demokratů na prezidenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký senátor Jeff Sessions vypovídal před Senátním výborem, který ho zvolil ministrem spravedlnosti

Americký senátor Jeff Sessions vypovídal před Senátním výborem, který ho zvolil ministrem spravedlnosti | Zdroj: Reuters

Sessions se v prvním případě s ruským ambasadorem sešel jako tehdejší člen senátního výboru pro ozbrojené složky, podruhé to pak bylo v rámci setkání amerických politiků se skupinou velvyslanců.

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu dnes novinářům sdělilo, že aktivity Sessionse nebude v souladu s diplomatickou praxí komentovat. „Četné kontakty s americkými partnery se uskutečňují každodenně,“ uvedla podle agentury Interfax ambasáda.

„Nejsem si žádné z těchto aktivit vědomý. V době kampaně jsem byl jednou nebo dvakrát označen za Trumpova pomocníka a žádnou komunikaci s Rusi jsem nevedl,“ tvrdil Sessions.

Podle agentury AP tato zjištění patrně vyvolají tlak na to, aby Sessions nezasahoval do zmíněného probíhajícího vyšetřování. Někteří demokratičí zákonodárci již vyzvali ministra k rezignaci.

Slyšení Jeffa Sessionse v americkém Senátu narušili demonstranti v kostýmech Ku Klux Klanu

Číst článek

Výbor pro tajné služby Sněmovny reprezentantů tento týden zahájil vyšetřování údajných kontaktů mezi Trumpovým týmem a Moskvou během kampaně, kterou se podle některých zpravodajských zdrojů snažili Rusové ovlivnit v Trumpův prospěch. Zatímco podle republikánských členů výboru se přesvědčivé důkazy nenašly, demokraté chtějí vyšetřování co nejpodrobnější.

Utajované kontakty s ruskou ambasádou z doby před Trumpovou inaugurací stály v lednu místo Trumpova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme