Prokuratura může kvůli fotkám IS stíhat Le Penovou, europarlament ji zbavil imunity

Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová přišla o svou imunitu poslankyně Evropského parlamentu. Předsedkyně euroskeptické a protiuprchlické Národní fronty je vyšetřována, protože před dvěma lety na sociální síti Twitter sdílela obrázky masakrů páchaných takzvaným Islámským státem. Za to jí hrozí až tříleté vězení a pokuta v přepočtu dva miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marine Le Penová

Marine Le Penová | Zdroj: Reuters

Le Penová je ve Francii vyšetřována kvůli podezření, že v prosinci 2015 zveřejnila záběry s krutým obsahem. Na snímcích byla mimo jiné vražda amerického novináře Jamese Foleyho, jemuž islamisté uřízli hlavu.

Zrušení imunity umožní její případné obvinění a stíhání. Šéfce FN by mohly podle agentury Reuters hrozit až tři roky vězení.

Marine Le Penová je v předvolebních průzkumech považovaná za favoritku prvního kola francouzských prezidentských voleb. Podle aktuálního průzkumu agentury Ifop se ale její náskok na kandidáta hnutí Vpřed a bývalého ministra hospodářství v socialistické vládě Emanueala Macrona snížil. Vede už jen o 1,5 procenta hlasů.

Macron by Le Penovou ve druhém kole porazil, stejně jako třetí v pořadí republikán Francois Fillon. Nového prezidenta budou Francouzi vybírat na přelomu dubna a května.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme