Nizozemsko s Německem slíbily Turecku přijmout až 250 000 uprchlíků ročně, tvrdí novinář

Šéfové vlád Německa a Nizozemska, Angela Merkelová a Mark Rutte, loni Ankaře slíbili, že Evropa ročně přijme z Turecka 150 000 až 250 000 syrských uprchlíků. Tvrdí to novinář listu Die Welt Robin Alexander, který o vyjednávání dohody mezi Evropskou unií a Tureckem o migraci napsal knihu. Tu představí v pondělí v Berlíně. Ankara si mezitím v reakci na diplomatickou roztržku s Amsterodamem předvolala nizozemského velvyslance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. | Zdroj: Reuters

Zároveň s předvoláním ambasadora zaslalo turecké ministerstvo zahraničí do Haagu nóty se stížností na jednání s ministryní i s demonstranty.

Dohoda o uprchlících

Dohoda osmadvacítky s Ankarou schválená loni 18. března přispěla k výraznému snížení počtu syrských uprchlíků, kteří z Turecka vyrážejí do Řecka a posléze dalších zemí Evropské unie. Stanoví mimo jiné, že země EU převezmou přímo z Turecka jednoho Syřana výměnou za každého občana této země, který se nelegálně dostane do Řecka a to ho vrátí na turecké území.

Evropu pohlcuje fašismus, píší turecká média po diplomatické roztržce s Nizozemskem

Číst článek

Součástí dohody byl podle německého novináře Alexandera ale i příslib Merkelové a Rutteho, kteří dohodu primárně vyjednali, že Evropa ročně z Turecka přijme až 250 000 syrských uprchlíků. Alexander se přitom podle listu Die Welt odvolává na několik osob, které se vyjednávání účastnily a s nimiž hovořil během rešerší na knize "Pod tlakem - Merkelová a uprchlická politika" (Die Getriebenen - Merkel und die Flüchtlingspolitik).

Ostatní členské země EU podle Alexandera při konečném schvalování ujednání s Tureckem o "džentlmenské dohodě" mezi Merkelovou, Ruttem a tehdejším tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem nevěděly.

Před dohodou s Tureckem a uzavřením takzvané balkánské trasy, po které imigranti do Evropy mířili, dorazilo jen do Německa v roce 2015 téměř 900 000 běženců. Nyní jich přichází zhruba 15 000 měsíčně.

Ankara protestuje

V protestních nótách, jež podle listu Hürriyet zaslala Ankara do Haagu, si turecká vláda stěžuje na zacházení s tureckou ministryní, kterou nizozemské úřady v sobotu vyhostily ze země. Ve druhé nótě protestuje Ankara proti zásahu nizozemské policie proti lidem demonstrujícím v Rotterdamu na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Nizozemsko o víkendu označilo tureckou ministryni pro záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayan Kayaovou za nežádoucí osobu a eskortovalo ji do Německa, odkud přijela. Kayaová se chystala v Rotterdamu promluvit k členům místní turecké komunity a přesvědčit je, aby v dubnovém referendu o změnách turecké ústavy hlasovali pro posílení pravomocí hlavy státu. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

Politiky rozdávající koblihy v Nizozemsku nepotkáte. Wilders se stal hromosvodem, říká politolog

Číst článek

V jedné z nót zaslané do Haagu protestuje Ankara proti údajně nepřiměřenému zákroku nizozemské policie proti davu příznivců tureckého prezidenta Erdogana, který se v neděli sešel před budovou konzulátu v Rotterdamu. Protestující po policistech házeli kamení i zápalné láhve.

Erdogan už o víkendu postup nizozemských úřadů - stejně jako dříve v podobné situaci těch německých - přirovnal k "nacismu a fašismu". Nizozemsko se podle něj chová jako "banánová republika". Nizozemský premiér Mark Rutte odmítl, že by se jeho země mohla Turecku za jednání omluvit. Omlouvat by se podle něj měla spíše Ankara.

V Turecku se referendum o ústavních změnách koná 16. dubna, v Nizozemsku už tuto středu budou parlamentní volby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme