Náhrada za Obamacare připraví miliony lidí o zdravotní pojištění, tvrdí nezávislá komise

Až 14 milionů Američanů by příští rok mohlo přijít o zdravotní pojištění. Vyplývá to z posudku nestranické komise Kongresu, která analyzovala republikánský návrh na zrušení zdravotnické reformy předchozího prezidenta Baracka Obamy, takzvané Obamacare.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Ruce pryč od zdravotní péče" stojí na jednom z transparentů na protestech proti zrušení Obamacare

"Ruce pryč od zdravotní péče" stojí na jednom z transparentů na protestech proti zrušení Obamacare | Zdroj: Reuters

Komise upozornila na to, že Američanů bez zdravotního pojištění bude v dalších letech ještě přibývat. V roce 2026 by už bez pojištění mělo být 52 milionů lidí, což je o 24 milionů víc, než kdyby republikánský návrh neprošel. Zdravotní pojištění si navíc pořídí méně zdravých lidí, protože plán počítá se zrušením pokuty pro ty, kteří si ho odmítnou zaplatit.

Na druhou stranu ale republikánský návrh podle komise sníží v následujících deseti letech deficit amerického rozpočtu v přepočtu o víc než 8,5 bilionu korun a systém zdravotního pojištění nejspíš zůstane stabilní v případě přijetí návrhu i jeho odmítnutí. Prezident Donald Trump už dřív prohlásil, že pokud se s Obamacare nic neudělá, systém se zhroutí. Cena pojistného se podle komise nejdřív zvýší, ale po roce 2020 by měla zase klesat.

Nemocnice protestují proti reformě Obamacare. Ohrozí to ty nejchudší, vzkazují politikům

Číst článek

Americký ministr zdravotnictví Tom Price se závěry komise nesouhlasí. Rozpočtový úřad Kongresu podle něj některé části vládního plánu ignoroval. „Počítáme totiž s použitím regulačního mechanismu, kterým určitým pacientům zajistíme pomoc, ale zároveň snížíme náklady. Ignorovali taky naše další legislativní návrhy, které zajistí, že trh se zdravotním pojištěním bude skutečně fungovat,“ prohlásil Price.

„Domníváme se prostě, že náš plán pomůže více lidem za méně peněz a navíc jim dá možnost volby. Vyberou si pojištění a nebudou muset mít to vnucené vládou,“ dodal ministr.

Podobně mluvil i americký prezident Donald Trump, který ale ještě nekomentoval přímo novou zprávu. Podle něj návrh umožní Američanům vybrat si pojištění i lékaře, které si přejí. Šéf Bílého domu zároveň obvinil média, že o tzv. Obamacare informují příliš pozitivně.

Akt milosrdenství

Demokraté už předtím dávali najevo, že budou proti zrušení Obamacare bojovat všemi možnými prostředky. Čísla potvrzují jejich dřívější argumenty, jak říká vůdkyně demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová. „Mluví to samo za sebe. Ukazuje to krutost návrhu, který pan předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nazývá aktem milosrdenství,“ tvrdí Pelosiová.

„Nechápu, jestli je to akt milosrdenství pro ty, co ztratí pojištění, co přijdou o práci nebo pro nemocnice, co budou muset zavřít. Nevím, jestli tím myslí akt milosrdenství pro lidi se závislostmi, pro které je tento program řešením.“

Podle agentury Reuters ale návrh kritizují nejen demokraté, ale i někteří republikáni a taky samotní lékaři nebo organizace na ochranu práv pacientů. Je podle nich tvrdší, než se původně čekalo. Třeba nezisková organizace AARP, která hájí práva starších Američanů, tvrdí, že finanční zátěž vyplývající z republikánského návrhu dopadne hlavně na lidi mezi 50 a 64 lety.

Část republikánů se obává, že kvůli rušení Obamacare můžou prohrát příští rok volby a ztratit většinu v obou komorách Kongresu. Ti konzervativnější plán považují jen za odlehčenou verzi Obamovy reformy a chtěli by ji zrušit úplně.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme