Europoslanci zakázali některé plomby z amalgámu. Obsahují jedovatou rtuť

Zubaři přestanou používat některé amalgámové plomby, obsahují totiž vysoce toxickou rtuť. Změnu odsouhlasil Evropský parlament. Zákaz se týká míchaného amalgámu, který přímo v ordinaci ze rtuti připravují zdravotníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Zubní lékaři budou od poloviny příštího roku u dětí, těhotných a kojících žen smět používat amalgám jedině takzvaný kapslový, který je předem přesně namíchaný.

Zákaz v ordinaci míchaného amalgámu se bude od roku 2019 týkat všech pacientů. Kapslový amalgám ale zdravotní pojišťovny zatím nehradí.

„Je spíš přece chyba systému zdravotního pojištění, že pacientům jsou placeny jen nejprimitivnější výplně, to už mělo být dávno pryč," myslí si europoslanec z výboru pro veřejné zdraví Pavel Poc z ČSSD.

Pacienti mají nárok na plně hrazenou variantu léčby, v budoucnu by tak pojišťovny mohly mít povinnost kvalitnější kapslový amalgám proplácet. Zubaři také budou muset mít povinně separátory amalgámu.

Ty dokážou zachytit kousky vyvrtaného amalgámu z odpadní vody, aby rtuť z plomb neznečisťovala životní prostředí. Evropská unie by do roku 2030 chtěla opustit používání rtuti v zubním lékařství úplně. Bude proto zkoumat, zda se dá bez amalgámových plomb úplně obejít.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme