Politici nové éry. Favorité na prezidenta Francie slibují odklon od starého systému

Hlavní favorité na post francouzského prezidenta se v pondělí ve večerní debatě televizní stanice TF1 snažili hned v úvodu pasovat na politiky nové éry, kteří skoncují s dosavadním politickým systémem. Nezávislý centrista Emmanuel Macron, kterému průzkumy dávají největší naději na vítězství, zdůraznil, že není po desítky let součástí zakonzervované politické scény. Jeho očekávaná soupeřka v rozhodujícím druhém, květnovém kole, vůdkyně nacionalistů Marine Le Penová zdůraznila, že nechce stát v čele nějaké evropské provincie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen a Benoit Hamon

Zleva: Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen a Benoit Hamon | Zdroj: Reuters

V debatě se sešlo celkem pět kandidátů na prezidenta, kteří mají podle průzkumů veřejného mínění největší podporu voličů. Zástupce konzervativní pravice François Fillon, který si před vystoupením v televizi vypůjčil na twitteru předvolební heslo amerického prezidenta Donalda Trumpa a slíbil vrátit Francii její velikost, v diskusi obratem sliboval chránit svou zemi právě před nepředvídatelnou hlavou Spojených států.

Socialista Benoît Hamon slíbil voličům, že bude nezávislý na velkokapitálu a lobbistech, zástupce radikálnější levice Jean-Luc Mélenchon překvapivě udeřil v úvodu na ekologickou notu. Slíbil opuštění jaderné energetiky, na níž je Francie prostřednictvím spotřeby elektřiny závislá ze zhruba 50 procent. Také slíbil skoncovat s pátou republikou, kterou označil za prezidentskou monarchii.

Podle posledních průzkumů by měla šéfka krajní pravice Le Penová v prvním kole získat 26 procent hlasů, Macron o procentní bod méně. Třetího Fillona by volilo 19,5 procenta lidí. O pozici nejsilnějšího kandidáta levice svádějí vyrovnaný souboj Hamon a Mélenchon, jehož od Hamonových 12,5 procenta dělí jen půl procentního bodu.

Na francouzského prezidenta letos kandiduje celkem 11 politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců. Dvoukolová prezidentská volba se koná 23. dubna a 7. května.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme