Útok v Londýně má čtvrtou oběť. Zraněním podlehl 75letý muž

SLEDOVALI JSME ONLINE. Útok v centru Londýna nepřežili čtyři lidé. Zemřel také pachatel, podle policie rodák z Kentu - 52letý Khalid Masood. Ten ve středu odpoledne najel autem na Westminsterském mostě do lidí a poté napadl nožem policisty hlídkující u nedalekého vchodu do budovy britského parlamentu. Zákeřnému ataku podlehl i 48letý policista Keith Palmer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Růže poblíž místa útoku v Londýně

Růže poblíž místa útoku v Londýně | Zdroj: Reuters

„Jedním z těch, kteří zemřeli, byl policista Keith Palmer, člen naší parlamentní a diplomatické ochranky. Keithovi bylo 48 let a u policie sloužil 15 let. Byl to manžel a otec,“ uvedl při vzpomínce zástupce šéfa Metropolitní policie Mark Rowley. „Byl to někdo, kdo odešel do práce s tím, že se na konci směny vrátí domů, a měl právo myslet si to,“ dodal.

„Znal jsem Keitha 25 let. Sloužili jsme spolu v královském dělostřelectvu, než se stal policistou. Dobrý člověk, přítel. Jsem zdrcený. Moje myšlenky jsou s rodinou, přáteli a kolegy Keitha Palmera. Statečný muž,“ napsal ve středu v noci na sociální síti konzervativní poslanec James Cleverly. Ve čtvrtek v parlamentu ostatní politiky vyzval, aby zvážili ocenění Palmera in memoriam.

Londýn hlásí tři oběti a 7 lidí v kritickém stavu. Útočník byl z Británie, tajné služby ho znaly

Číst článek

Podle londýnského starosty Sadiqa Khana Palmer zosobňuje statečné muže a ženy pracující u policie a záchranných složek, kteří nepřetržitě pracují, aby ostatní udrželi v bezpečí. „Byl zabit, když statečně plnil svou povinnost, chránil naše město a srdce naší demokracie od těch, kteří chtějí zničit náš způsob života,“ reagoval Khan na Facebooku.

Dalšími oběťmi jsou 43letá Britka španělského původu Aysha Fradeová, americký turista Kurt Cochran a 75letý muž, jehož identitu policie zatím neuvedla.

Premiérka Theresa Mayové i lídr labouristů Jeremy Corbyn ve čtvrtek v parlamentu v reakci na útok ocenili Palmerovu mimořádnou odvahu a vyjádřili lítost nad ztrátou policisty.

Přesně v 9.33 ráno lidé v parlamentu a před policejním ředitelstvím Scotland Yardu drželi za oběti útoku minutu ticha. 933 bylo služební číslo zesnulého.

Otázky a odpovědi k útoku v Londýně: Proč policisté neměli zbraně? Co víme o útočníkovi a obětech?

Číst článek

Útočník napadl Palmera nožem u budovy britského parlamentu krátce poté, co najel autem na Westminsterském mostě v centru Londýna do lidí.

Tam srazil několik chodců a poté naboural s vozidlem do zábradlí před parlamentem. Ozbrojený policista ho zastřelil poté, co zaútočil na Palmera. Jedním z těch, kteří běželi zraněnému policistovi na pomoc, byl i poslanec Tobias Ellwood, který mu poskytl první pomoc a čekal s ním až do příletu vrtulníku.

Mezi zraněnými je podle premiérky Theresy Mayové 12 Britů, tři Francouzi, dva Rumuni a Řekové, čtyři Jihokorejci, Němec, Číňan, Ir a Ital.

Podle jejího vyjádření tajná služba MI5 útočníka znala a šlo o člověka narozeného v Británii. Před několika lety byl vyšetřován v souvislosti s extremismem a terorismem, ale „byl okrajovou postavou".

Od čtvrtečního rána zasahuje policie na několika místech v Anglii, zatýkalo se mimo jiné v Londýně a Birminghamu. V souvislosti s útokem v Londýně bylo zatčeno 8 lidí.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme