Vyvrácené palmy a převrácené lodě. Severovýchod Austrálie pustošila Debbie

OBRAZEM: Debbie potrápila Austrálii. Tropická cyklóna přešla přes severovýchod Austrálie a odřízla od elektřiny přes 60 tisíc domácností. Záchranáři už začali zjišťovat rozsah škod. Meteorologové připsali cyklóně Debbie druhý nejvyšší stupeň z pětibodové škály nebezpečí. Silný vítr dosáhl v některých oblastech až 260 kilometrů v hodině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škody po cyklonu Debbie v letovisku Airlie Beach

Škody po cyklonu Debbie v letovisku Airlie Beach | Zdroj: Reuters

Záchranáři obdrželi více než 600 nouzových volání, ale očekává se, že konečné číslo vzroste. Dozvuky tropické cyklóny způsobují silné srážky a hrozí riziko záplav. Do nejhůře zasažených oblastí už zamíříla australská armáda.

„Nejhůře zasažené oblasti byly ty, které jsou magnetem pro turisty,“ uvedla Annastacia Palaszczuková, premiérka státu Queensland. „Je to naprosto rozmlácené. Není možné se dostat tam ani ven, je tam tolik popadaných stromů. Lodě jsou úplně po celém přístavu,“ dodala pro agenturu Reuters premiérka.

Bouře nyní jako slabší bouře postupuje na jih východního pobřeží. Dozvuky tropické cyklóny můžou na některých místech východního pobřeží způsobit záplavy

Cyklón Debbie je považovaný za nejhorší za posledních 6 let. Evakuace byla zároveň největší takovou akcí od roku 1974, kdy severoaustralské město Darvon zpustošil cyklon Tracy.

Filip Harzer, Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme