Afghánská dívka je stále ve vězení. Pákistánský soud odmítl kauci pro ženu z obálky National Geographic

Pákistánský soud ve středu odmítl propustit na kauci afghánskou uprchlici, která se stala světově proslulou díky fotografii, jež se v roce 1985 objevila na titulní straně časopisu National Geographic. Žena byla před týdnem zadržena v Pákistánu kvůli údajně zfalšovaným identifikačním dokladům a v případě usvědčení jí hrozí až 14 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánská dívka

Afghánská dívka | Foto: Flickr (licence CC BY-NC-ND 2.0)

Šarbat Gulaová obvinění popírá. Soud propuštění na kauci zamítl, protože prý nedostal dostatečné důkazy k potvrzení pákistánského občanství.

Autor fotografie Steve McCurry prohlásil, že je ochoten udělat maximum, aby Gulaové pomohl. McCurry tvrdí, že počínání pákistánských úřadů je nehorázným pošlapáváním lidských práv. „Jsem odhodlán udělat naprosto cokoli, abych jí a její rodině zajistil právní a finanční pomoc. S postojem úřadů naprosto nesouhlasím. Ona celý život trpěla," napsal na Instagramu.

Pákistán se v posledních měsících zaměřil na lidi s falešnými doklady. V zemi žijí tisíce afghánských uprchlíků, kteří se snaží, aby na ně úřady nepřišly.

Gulaová prý v roce 2014 požádala o vystavení průkazu na jméno Šarbat Bibiová. Úřady nyní pátrají po osobách, které doklad vystavily, i po manželovi Gulaové.

Afghánská dívka dnes | Foto: repro YouTube. com

Na fotografii, která nese název Afghánská dívka, je Gulaová vyfotografovaná jako dvanáctiletá. Snímek byl pořízen v uprchlickém táboře na severozápadě Pákistánu, kde se Gulaová ocitla po sovětské okupaci Afghánistánu.

Příběh Afghánské dívky

Fotografie má poutavý příběh: když McCurry vyfotografoval vystrašenou dívku, nezeptal se jí na jméno. Sedmnáct let ji pak hledal a úspěšný byl až v roce 2002. Žila v odlehlé afghánské vesnici se svým manželem pekařem a se třemi dcerami. Gulaová neměla ponětí, že její fotografii zná celý svět. McCurry jí vysvětlil, že portrét se stal symbolem, a poprosil, aby ji mohl vyfotografovat znovu. Gulaová, která jinak chodí zahalená, s tím souhlasila.

V Pákistánu žije podle statistik OSN zhruba 1,4 milionu registrovaných afghánských uprchlíků. Další milion je v zemi bez souhlasu úřadů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme