'Agresivní, extremistická, podlá.' Ruští umělci obviňují cenzuru ze stalinistických praktik

Mezi ruskými umělci vzrůstá odpor proti kremelské cenzuře a omezování svobodné tvorby. Potvrzuje to nedávné prohlášení Konstantina Rajkina, ředitele moskevského divadla Satirikon a syna slavného sovětského herce Arkadije Rajkina. Na sjezdu svazu ruských divadelníků podrobil ruské vedení mimořádně tvrdé kritice a obvinil je ze stalinistických praktik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Politická moc se podle Rajkina ve vztahu k umělcům chová "zcela nezákonně, extremisticky, podle a agresivně". Odvolává se přitom na slova o mravnosti a morálce a operuje vznešenými slovy o vlastenectví a vysoké mravnosti, řekl Rajkin.

Postup úřadů označil za "bezohledný útok na svobodu tvorby". Přestože v Rusku byla cenzura zrušena, "podnikají se pokusy vrátit cenzuru zpět a nastolit nejen období (sovětské) stagnace, ale i stalinské éry".

V Rusku bylo v poslední době zrušeno několik divadelních představení, jejichž tvůrce úřady nebo skupiny konzervativních a pravoslavných aktivistů označili za extremisty a neznabohy. Dav militantních náboženských fanatiků loni poničil výstavu obrazů v největší moskevské síni Manéž, kterou útočníci označili za rouhačskou. Letos v září byla v Moskvě předčasně uzavřena výstava amerického fotografa Jocka Sturgese, kterou zablokovali militantní aktivisté.

Ruští vědci zkoumají, jak jsou vysokoškolští studenti oddaní politice Kremlu

Číst článek

Kreml na Rajkinův projev reagoval podrážděně. Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že cenzura v Rusku je nepřípustná. „Pokud se ale umělecké dílo vytváří za peníze státu, pak je přirozeně stát oprávněn zvolit si to nebo ono téma. Nelze si plést cenzuru se státní objednávkou," řekl Peskov.

Protesty ale neustaly. Známý ruský režisér a scénárista Andrej Zvjagincev v rozhovoru pro list Kommersant prohlásil, že "vměšování státu do záležitostí jakékoli profese je absurdní, ale do záležitostí umělců je stokrát absurdnější". Úřady, které zadávají umělci konkrétní téma a kontrolují jeho práci, porušují svobodu umělecké tvorby.

Zvjagincev podpořil Rajkinův názor o tlaku cenzury na ruské umělce. „Je naprosto očividné, že do ruského kulturního života se cenzura opřela plnou silou. Popírat to může jen lhář nebo ignorant. Zákaz představení, zákaz výstavy, zákaz zveřejnění textu - to všechno je cenzura," prohlásil režisér.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme