Američané ověřují výsledek útoku na britského džihádistu Johna

Spojené státy stále vyhodnocují svůj útok na Muhammada Emwaziho alias Džihádistu Johna. Podle britských politiků je ale téměř jisté, že vrah západních a japonských rukojmí je mrtvý. Muhammad Emwazi je občanem Spojeného království, od loňského srpna se objevoval na propagandistických videích Islámského státu při vraždách zajatců. Na svědomí má nejméně šest obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muhammad Emwazi alias Džihádista John na videonahrávce z října 2014

Muhammad Emwazi alias Džihádista John na videonahrávce z října 2014 | Zdroj: ČTK

Americký bezpilotní letoun zaútočil na auto Muhammada Emwaziho přímo na ulici v centru syrské Rakky, která je hlavním městem Islámského státu.

"Stále ještě vyhodnocujeme výsledky útoku. Džihádisté ale musejí pochopit, že jejich dny jsou sečtené," prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při americkém náletu v Sýrii zřejmě zemřel terorista známý jako Džihádista John. S podrobnostmi se přihlásil zpravodaj Štěpán Macháček

Zároveň s útokem na Emwaziho podnikli spojenci dalších 25 náletů na pozice Islámského státu.

"Naším cílem bylo nejprve možnosti Islámského státu omezit. A to se nám podařilo. Žádná systematická expanze džihádistů se už nekoná," brání americkou strategii v Sýrii a Iráku prezident Barack Obama.

Západní zpravodajské služby sledovaly pohyb Emwaziho už delší dobu. Podle některých názorů právě také služby přispěly k jeho radikalizaci neustálou šikanou a výslechy.

Londýnský dům, ve kterém žila rodina Muhammada Emwaziho | Foto: Reuters

Britská MI5 se o Emwaziho začala zajímat v roce 2009 krátce potom, co absolvoval vysokoškolské studium informačních technologií. V témže roce cestoval Emwazi do Tanzánie, údajně na dovolenou, a tamní tajné služby ho vrátily zpět do Británie s tím, že jeho skutečným záměrem bylo připojit se v Somálsku k džihádistickým organizacím.

Podobně pak britští zpravodajci bránili Emwazimu v tom, aby cestoval do rodného Kuvajtu, kde se chtěl údajně oženit a začít nový život. I proto se prý nakonec rozhodl odjet do Sýrie a dát se do služeb Islámského státu.

Nedlouho poté, co začal vystupovat jako kat západních zajatců, odhalily britské a americké služby jeho identitu. Důležitým prvkem při tom byl rozbor hlasového a jazykového projevu na videonahrávkách, v nichž jinak vystupoval pečlivě zamaskovaný.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme