Úspěšný útok amerických dronů. V Afghánistánu zabily dva velitele Al-Káidy

Americké bezpilotní letouny zabily dva nejvyšší představitele teroristické organizace Al-Kaídy v zemi. Oznámil to ve středu mluvčí Pentagonu. Úspěšný útok provedla armáda v afghánské provincii Kunar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zabíjecí drone Predator

Zabíjecí drone Predator | Foto: public domain

Podle představitelů americké armády šlo o nejvýznamnější operaci za posledních několik let. Jednou z obětí se měl stát Farúk Katání, velitel teroristické organizace na severovýchodě Afghánistánu. Podle armádních činitelů to byl údajně jeden z hlavních plánovačů teroristických útoků na spojenecké cíle v zemi.

Islámský stát přišel o svého mluvčího Adnáního. Byl zabit v syrském Aleppu

Číst článek

Druhou obětí útoku je Bilál Utábí, který budoval teroristické výcvikové tábory v Afghánistánu. Z nich poté teroristé podnikali útoky proti spojencům. Kromě jiných úkolů také verboval a cvičil zahraniční bojovníky.

Podle Pentagonu byl Katání považován za nejvyššího velitele Al-Káidy v Afghánistánu, zatímco Utábí byl dvojkou nebo trojkou ve velitelské hierarchii. Mluvčí Pentagonu řekl, že smrt obou velitelů omezí schopnosti Al-Káidy organizovat teroristické útoky ve světě a také sníží operační možnosti islámistů v boji proti afghánské armádě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme