Americký profesor 30 let bezchybně předpovídal, kdo vyhraje volby. Trefil se i s Trumpem

Sám tvrdil, že jde o nejtěžší a nejtěsnější předpověď jeho kariéry. Americký profesor Allan Lichtman třicet let neomylně predikoval, kdo získá vstupenku do Bílého domu. Letos to ale vypadalo, že jeho bezchybná šňůra skončí. Na rozdíl od kolegů, předvolebních průzkumů a médií jeho metoda ukázala, že z voleb vyjde vítězně Donald Trump. Jako jeden z mála měl pravdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Profesor Allan Lichtman

Profesor Allan Lichtman | Foto: Fotobanka Profimedia

Lichtman svoje zjištění oznámil na konci září v rozhovoru pro deník Washington Post a rovnou popsal, jak k němu dospěl. Ke úspěšným predikcím dochází od roku 1984 na základě třinácti tvrzení-klíčů na téma ekonomiky, sociálních nepokojů nebo skandálů spojených s vládnoucí politickou stranou. U každého se ptá, zda je pravdivé, či nepravdivé.

Kdo vyhraje americké volby? Profesor, který se ve volební předpovědi už 30 let nezmýlil, sází na Trumpa

Číst článek

Odpověď pravda podporuje znovuzvolení strany dosavadního prezidenta nebo kandidáta jeho strany. "Pokud je šest a více tvrzení ze třinácti označeno za 'lež', tato stranu ztrácí podporu i vyhlídky na další čtyři roky u moci,“ vysvětluje Lichtman.

Klíče jsou formulovány tak, aby odrážely fakt, že volby jsou především souzeny podle výkonu strany, která ovládá Bílý dům.

„Je to systém založený na historii. Odvodil jsem ho díky analýze všech amerických voleb od roku 1860 do roku 1980. Od té doby jsem systém už osmkrát úspěšně použil pro predikci amerických prezidentských voleb od roku 1984 do 2012,“ popisuje profesor Americké univerzity ve Washingtonu. Demokraté v šesti bodech jeho testu obdrželi lež, a podle Lichtmana se jim proto dveře do Bílého domu zavřely již v září.

ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme