Asadovi vojáci provedli osm chemických útoků v bitvě o Aleppo, tvrdí organizace Human Rights Watch

Mezinárodní organizace hájící lidská práva obvinila syrské vládní síly z nejméně osmi chemických útoků v posledních týdnech bitvy o město Aleppo na severu země. Při těchto útocích přišlo o život devět lidí, včetně čtyř dětí, dodala podle agentury AFP Human Rights Watch (HRW).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo (Ilustrační foto)

Aleppo (Ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Organizace dospěla k počtu osmi chemických útoků na základě rozhovorů s očitými svědky a analýzy videoklipů a fotografií ukazujících, jak vládní vrtulníky shazovaly barely s chlórem na vybrané cíle v Aleppu od 17. listopadu do 13. prosince. Toxické látky způsobily vážné zdravotní komplikace zhruba 200 lidí.

Počet útoků může být vyšší než osm uvedených HRW. Místní novinářské, zdravotnické a jiné zdroje ohlásily nejméně 12 takovýchto útoků během zmíněného období.

Rozpolcené město: Aleppo rozdělila politika, ekonomika a nakonec válka

Číst článek

Nejhorší útok se odehrál 20. listopadu, kdy zahynulo šest členů jedné rodiny, včetně čtyř dětí, jejichž mrtvá těla byla natočena na video. Zpráva HRW referují o podrobných útocích na dětské hřiště, nemocnice, obytné oblasti a rodinné domy. "Postižení měli potíže s dýcháním, silně kašlali, trpěli nevolností, někteří omdleli, jiní měli pěnu u úst," popsal jeden humanitární pracovník. Podle HRW byly útoky chlorem koordinované, nešlo o výstřelky bez kontroly.

HRW vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby uvalila sankce na vysoce postavené syrské představitele, ale tuto iniciativu by pravděpodobně Rusko jako stálý člen rady s právem veta zablokovalo.

Sýrie odevzdala chemické zbraně v roce 2013

I Francie a Británie naléhají na Radu bezpečnosti, aby zakázala prodej vrtulníků do Sýrie a vyhlásila sankce proti syrským armádním činitelům, kteří mají co do činění se syrskými chemickými zbraněmi.

Syrská vláda používání chemických zbraní dlouhodobě popírá a spolu s Ruskem naopak obvinila povstalce z jejich nasazení. Přesto v roce 2013 Damašek souhlasil s vydáním svých chemických zbraní mezinárodnímu společenství, a to z obav z přímého vojenského zásahu USA.

Mezinárodní úmluva o chemických zbraních zakazuje používání látek jako je chlór pro vojenské účely. Sýrie podepsala úmluvu v roce 2013 pod ruským tlakem.

Syrské síly podporované Ruskem zahájily v listopadu ofenzívu s cílem Aleppo dobýt, což se jim před koncem loňského roku podařilo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme