Barbarský čin, odsoudily Spojené státy vraždu jordánského pilota

Americké zpravodajské služby ověřují pravost videonahrávky, která zachycuje vraždu jordánského pilota bojovníky hnutí Islámský stát. Spojené státy odsoudily upálení Maáze Kasásby jako barbarský čin. Jordánsko pilotovu smrt potvrdilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jordánský král Abdalláh jednal v Bílém domě s Barackem Obamou

Jordánský král Abdalláh jednal v Bílém domě s Barackem Obamou | Zdroj: Reuters

Extremisté unesli Maáze Kasásbu v prosinci poté, co se jeho letadlo zřítilo během mise proti Islámskému státu nedaleko města Rakka v Sýrii.

Jordánský král Abdalláh, kterého zprávy o zveřejnění videa zastihly během návštěvy Spojených států, označil zesnulého pilota za hrdinu a jeho vraždu za zbabělý čin. Jordánsko, které je součástí Washingtonem vedené koalice proti Islámskému státu, vyzval k jednotě.

"Krutě zavraždili statečného muže, který bránil své hodnoty a svůj národ. Teď se připojil k mučedníkům, kteří za svou zemi položili život. Společně s jeho rodinou teď stojíme před situací, která se dotýká všech Jordánců i civilizace. Je naší povinností čelit krizi společně a sjednoceně," prohlásil král.

Bratr jordánského pilota zajatého džihádisty z hnutí Islámský stát drží jeho fotografii | Foto: ČTK/AP Nasser Nasser

Za důkaz krutosti a brutality označil vraždu i americký prezident Barack Obama, který se s jordánským monarchou před jeho urychleným návratem do vlasti sešel v Bílém domě.

Americká vláda předtím ujistila o podpoře Ammánu. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest varoval, že zveřejnění nahrávky jen posílí odhodlání mezinárodního společenství v boji proti Islámskému státu.

Radikální islamisté zveřejnili upálení zajatého jordánského letce na internetu. Pravost záznamu se ještě ověřuje, podle jordánské televize vzniklo video už před měsícem. Radikální hnutí se přitom ještě před týdnem snažilo letce vyměnit za teroristku vězněnou v Jordánsku. Ta byla již dříve odsouzená k smrti a úřady chtějí její popravu urychlit.

Lenka Kabrhelová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme