Berlín chystá nápojovou revoluci. Chce se zbavit papírových kelímků

Každou hodinu se jen v Německu zahodí asi 320 000 kelímků na jedno použití. Jako řešení se už dlouho nabízejí znovupoužitelné kelímky, které dodá prodejce a zákazník za ně zaplatí zálohu. Otázka je, jestli se mezi spotřebiteli skutečně ujmou. Za pomoci finanční pobídky snad ano, píše německý server Deutsche Welle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plastový kelímek

Plastový kelímek | Foto: pixabay.com

Běžný kelímek od kávy slouží, řekněme, čtvrt hodiny. Pak skončí v lepším případě v odpadkovém koši, v horším je zanechán přímo na ulici nebo odhozen do křoví.

Kelímky od kávy každodenně znečišťují města po celém světě. Vznikají tak vysoké náklady na průběžný úklid a zátěž pro životní prostředí.

Podle německé organizace pro životní prostředí Deutsche Umwelthilfe se v zemi ročně zahodí tři miliardy kelímků, což je v průměru 37 kelímků na obyvatele. Produkce kelímků a plastových víček způsobuje vysoké emise oxidu uhličitého, podotýká server Deutsche Welle.

Nespokojenost veřejnosti se současným stavem vzrůstá. Spotřebitelé, provozovatelé kaváren i města hledají řešení problému. Mnoho lidí si na cestu do práce bere vlastní kelímek či termosku. Čím dál více jídelen, pekáren a kaváren teď nabízí znovupoužitelné kelímky jako alternativu k plastovým či papírovým.

Sleva pro toho, kdo myslí ekologicky

Hlavní město Berlín se v tomto směru chystá podniknout velký krok kupředu. Pokud návrh projde, budou si moci spotřebitelé možná ještě letos vychutnat kávu z opětovně naplnitelných kalíšků.

Dodá je prodejce, zákazník za něj zaplatí zálohu. Tu pak dostane zpátky, když kalíšek u jiného ze zúčastněných prodejců zase vrátí. Podobně se v Německu platí záloha za kelímky u nápojů na festivalech nebo u svařeného vína na vánočních trzích, podotýká server listu Die Welt.

Igelitové tašky už nemají být v obchodech zadarmo. Zákon o obalech poslali poslanci do závěrečného čtení

Číst článek

Deutsche Welle porovnává návrh se systémem vracení skleněných lahví a pet lahví, který v zemi funguje už mnoho let. Návrh momentálně projednává komise pro životní prostředí, berlínské zastupitelstvo o něm bude rozhodovat za několik týdnů. Pokud opatření uspěje, sníží se zátěž životního prostředí a zároveň také náklady na úklid veřejných prostor. Součástí navrhované legislativy je plán, jak spotřebitele pobídnout ke změně. Zákazník, který si koupí kávu do znovupoužitelného kelímku, zaplatí za nápoj o dvacet centů méně.

V několika berlínských kavárnách byl systém už zaveden a vykazuje slibné výsledky. Za poplatek ve výši čtyř eur si zákazník vypůjčí kalíšek a vrátí ho v jiné kavárně. „Systém začíná fungovat,” říká projektová manažerka iniciativy Ulrike Gottsauková a dodává, že zálohový systém je pro kavárny výhodný i po finanční stránce. Každý kelímek s plastovým víčkem stojí kavárnu sedm centů, zatímco náklady na umytí znovu využitelného kalíšku jsou méně než poloviční.

Podobné plány mají i jiná německá města. Jako první zavedlo zálohový systém na kelímky od kávy město Freiburg, kde jsou dostupné v kavárnách a pekárnách od loňského listopadu, uzavírá server Deutsche Welle.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Natálie Zehnalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme