Bílý dům chce, aby Kongres vyšetřil Obamu kvůli odposlechům. Trump ale důkazy nepředložil

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa v neděli požádal Kongres, aby vyšetřil údajné zneužití moci Barackem Obamou. Trump v sobotu prohlásil, že jej Obama nechal odposlouchávat během loňské předvolební kampaně. Mluvčí amerického exprezidenta ale obvinění odmítl a Trump ho zatím nijak nedoložil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Evan Vucci | Zdroj: ČTK

Bílý dům se podle agentury AP obrátil na výbory federálního zákonodárného sboru, které se zabývají údajným ruským ovlivněním kampaně v Trumpův prospěch. Výbory mají prozkoumat, zda Obama nepřekročil "vyšetřovací pravomoci exekutivy".

Trump nechce vědět, co je pravda, říká novinář, jenž přispěl k pádu prezidenta Nixona

Číst článek

K tomu podle Trumpa mělo dojít, když jej Obama nechal v kanceláři v Trump Tower odposlouchávat. Další detaily ale bílý dům odmítl zveřejnit. Obamovi lidé obvinění důrazně odmítli s tím, že žádný prezident nemůže osobně nařídit odposlech.

„Hrozné! Právě jsem zjistil, že Obama odposlouchával mé telefony v Trump Tower krátce před (mým) vítězstvím,“ napsal v sobotu v jednom z tweetů americký prezident. „Vsadím se, že dobrý právník by měl skvělý případ z toho, že prezident Obama odposlouchával v říjnu mé telefony, krátce před volbami!,“ dodával dále na svém twitteru, zatím bez důkazů.

"Zprávy o potenciálním politicky motivovaném vyšetřování, jež bezprostředně předcházelo volbám 2016, jsou velmi znepokojující," uvedl v nedělním prohlášení mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Četné dotazy novinářů směřující k detailům obvinění odmítl s tím, že se Trumpův úřad k věci nebude vyjadřovat až do doby, než její okolnosti prozkoumá Kongres.

Podle amerických zákonů by musel soud dospět k závěru, že má co do činění s cizím agentem, než by mohl nařídit odposlechy v Trumpově newyorském mrakodrapu.

"Žádná taková odposlechová akce proti prezidentskému kandidátovi, jeho týmu či zvolenému prezidentovi vedena nebyla," řekl televizi NBC tehdejší šéf tajných služeb James Clapper, který funkci opustil s Obamovým lednovým odchodem.

S reakcí přišel na stejné sociální síti také bývalý Obamův poradce Ben Rhodes. Ten Trumpovo trvzení popřel. "Žádný prezident nemůže nařídit odposlech. Toto omezení bylo zavedeno kvůli ochraně občanů před lidmi jako jste vy," reagoval Rhodes.

Zatímco přední demokratičtí politici označují obvinění vůči exprezidentovi za falešná či směšná, republikáni se v souvislosti s Trumpovými slovy na adresu Obamy, který se během osmi let v úřadě vyhýbal jakýmkoli skandálům, spíše zdržují veřejných komentářů.

Podle listu The Independent proslul Trump častými nepodloženými a někdy až bizarními tvrzeními. Podle britského deníku to také není poprvé, co se opřel do svého předchůdce.

Minulý měsíc například Trump prohlásil, že podle něj Obama stojí za protestními demonstracemi, které se po nástupu Trumpa do Bílého domu rozšířily do amerických měst. Loni se Trump veřejně přihlásil i k teorii, že Barack Obama se nikdy v USA nenarodil a jeho rodný list je "zfalšovaný".

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme