Bohoslužba, přísaha, oslavy. Velký den pro USA a Donalda Trumpa je pečlivě naplánovaný

Svůj klíčový den zahájí Donald Trump společně se svým viceprezidentem Mikem Pencem bohoslužbou v kostele Sv. Jana u Bílého domu. A po ranním čaji s Barackem Obamou ho čeká už jen inaugurační ceremoniál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump a jeho žena Melania

Donald Trump a jeho žena Melania | Zdroj: Reuters

Inaugurace nově zvoleného prezidenta proběhne v Kapitolu. Samotného ceremoniálu se kromě Donalda Trumpa zúčastní kongresmani, senátoři, soudci nejvyššího soudu a všichni žijící bývalý američtí prezidenti. Výjimkou je George Bush starší, který má zápal plic a účastnit se nebude.

V pravé poledne tamního času složí Donald Trump přísahu. Skládat ji bude na dvě bible. Tradičně na Lincolnovu bibli, a pak na bibli, kterou dostal od své matky.

Podívejte se na inaugurace od 19. století. Provázeli je mrtví ptáci i opilý viceprezident

Číst článek

Po inauguraci bude mít Trump zhruba dvacetiminutový projev. Poté ho čeká slavnostní oběd v Kapitolu, odkud se přesunou do průvodu, který po Pennsylvania Avenue zamíří do Bílého domu.

Ve večerních hodinách jsou na programu oslavy. Prezident Trump společně s viceprezidentem Pencem a jejich manželkami vyrazí na jeden z oficiálních plesů.

Washington ale očekává i demonstrace. Podle odhadů by do města mohlo přijet až čtvrt milionu Trumpových odpůrců.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme