Boj Siouxů proti americké vládě pokračuje. Kvůli stavbě ropovodu ji ženou k soudu

Američtí indiáni z kmene Siuoxů se budou soudně bránit proti stavbě ropovodu v Severní Dakotě. Stavbu sice na konci minulého roku vláda zastavila, nový prezident Donald Trump ji ale minulý týden obnovil exekutivním příkazem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Siouxové vyhráli nad ropovodem: pod jezerem u indiánské rezervace nepovede

Siouxové vyhráli nad ropovodem: pod jezerem u indiánské rezervace nepovede | Zdroj: Reuters

Trump ropovody otevřeně podporoval už při předvolební kampani. Exekutivním příkazem povolil mimo jiné i stavbu jiného velkého ropovodu Keystone XL, který spojí Spojené státy s Kanadou. I o něj se vedou spory.

Donald Trump tak svým rozhodnutím znehodnotil několikaměsíční snahu Indiánů, kteří spolu s aktivisty proti stavbě ropovodu v Severní Dakotě protestovaly často i v silných mrazech.

Ropovod Dakota Acess má spojit americký středozápad s Mexickým zálivem, kde se nachází velké ropné rafinerie.

Poslední část přes dva tisíce kilometrů dlouhého potrubí má vést přes část rezervace Standing Rock. Siouxům vadí, že stavba zasáhne některá jejich posvátná místa a pohřebiště. Obávají se i kontaminace zásob pitné vody.

Začátkem prosince minulého roku přitom indiáni slavili nad americkými úřady vítězství – povolení vést trasu ropovodu přes sporný úsek bylo tehdy zrušeno. „Nejlepší způsob, jak postupovat odpovědně a rychle, je využít alternativní trasy ropovodu," uvedla tedy představitelka úřadů Jo-Ellen Darcyová.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme