Bojovníků mají Kurdové dost. Chtěla jsem pomáhat tak, jak místní nemohou, psala Češka obviněná z terorismu

„Kurdové mě zaujali svou kulturou i odhodláním bránit svou svobodu." Tak Markéta Všelichová popsala důvody, proč do Sýrie a Iráku za Kurdy jezdí. V příspěvku, který je možné dohledat pomocí Googlu, mimo jiné vysvětlila, jak se do kurdské Rojavy mohou zájemci dostat. „YPG se o vás postará. Dají vám vybavení, dají vám jídlo, bojovníci dokonce dostávají i sto dolarů měsíčně,“ uvedla Češka, která je spolu se svým partnerem Miroslavem Farkasem v Turecku obviněna z příslušnosti k teroristické organizaci, za niž je YPG považována.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová

Markéta Všelichová | Foto: zdroj: ČT24

Všelichová v textu, který je možné dohledat na internetu a byl zveřejněný na její facebookové stránce, odpovídá na deset otázek k jejímu působení na Blízkém východě i o Kurdech samotných. Hned na úvodu vysvětlila, že se do Sýrie a Iráku vydala především proto, že chtěla vidět situaci na vlastní oči.

Podle jejích slov ji pak Kurdové v mnoha ohledech zaujali. „Na místě mě pak dostává především nezkaženost lidí, láska ke svobodě, ochota pomoci druhému a hlavně tolerance a přátelské soužití náboženských, i etnických menšin. Tyhle věci v Evropě postrádám a je to hlavní důvod, proč se do oblasti Blízkého východu stále vracím, proč se tam cítím dobře, navzdory blízkosti války,“ napsala 8. září.

Na otázku, kdy se rozhodla podpořit kurdské milice proti IS, odpověděla, že si čím dál víc uvědomovala, jakému zlu musí tamní lidé čelit. Postupně prý došla k závěru, že jim chce pomoct: „Protože stojí sami proti zlu. Se zbraněmi trochu zacházet umím, říkám si, můžu taky trochu přiložit ruku k dílu. Nebráním se ani v budoucnu v tomto směru zapojit, nicméně postupem času jsem začala chápat, že jako jeden střelec navíc nic nevytrhnete.“

„Bojovníků je dost. Jako Evropan ale máte spoustu možností, jak pomoci lidem a dalšímu rozvoji Rojavy. Možností, které místní nemají a moji prioritou je jich nyní využít. Samopal na vás nějaký zbude vždycky,“ pokračovala ve vysvětlování.

Markéta Všelichová psala o cestách Sýrie a Iráku i o Kurdech na sociální síti | Foto: Reprofoto

Projekt polní nemocnice

Turecká policie obvinila dva Čechy, které zadržela v minulých dnech na svém území, z příslušnosti k teroristické organizaci. Údajně se pokusili překročit hranici na jihovýchodě Turecka. V rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu ale přítel dvojice Janusz Konieczny uvedl, že na práci dvojice nic kontroverzního nebylo a obvinění z terorismu jsou „naprostý nesmysl".

„Každý by měl v rámci možností pomáhat, a jelikož se snažili podporovat Kurdy, kteří bojovali proti Islámskému státu, tak jsme vymysleli projekt polní nemocnice v Rojavě,“ odůvodnil Konieczny, proč se jeho přátelé vydali přes hranice. O plánu postavit v oblasti nemocnici píše i Všelichová.

„Momentálně pracujeme s Mirou Farkasem na projektu mobilní nemocnice do Rojavy. Všechno je vcelku slibně rozjeté, máme přislíbenou zajímavou podporu, lidé nám nabízejí příspěvky i vybavení. Hned jak dáme dohromady vše potřebné, pojedeme zpátky na Rojavu,“ psala na začátku září.

Dále uvedla, že podcenila, jak je vše v oblasti složité. Proto se zaměřila na pomoc lidem především v čerstvě osvobozených vesnicích: „S plánem, že pořádnější akci na pomoc Rojavě začnu, až budu mít lepší možnosti. Ty už snad teď mám, i díky tomu, že jsme se potkala s Mirou, obětovává Rojavě úplně všechno.“

Přátelé z PKK

Všelichová v textu také popisuje svoje vztahy s Kurdy. Mnoho přátel prý ztratila v boji, mezi nimi i bojovnici z řad PKK, tedy Strany kurdských pracujících, která je v Turecku zakázaná.

„Vzpomínám na bojovnici PKK, se kterou jsem se skamarádila v horách u Shingalu, v Iráku. Hodně jsme si rozuměli. Při loučení mě poučila, ať neříkám, že se příště uvidíme. Prý PKK slovo příště nikdy nepoužívá. O pár měsíců později zemřela v bojích na Rojavě. Stejně tak mnoho dalších přátel, které jsem potkala,“ napsala.

Češi zatčení v Turecku. Proces může trvat dlouho, obvinění jsou vážná, říká velvyslanec

Číst článek

V dalších částech příspěvku popsala mimo jiné to, že ji strach už dávno opustil a snaží se vždy uvažovat racionálně. Vysvětlila také svůj pohled na ideologii Abdullaha Öcalana, kterého někteří kurdští bojovníci vyznávají:

„Pokud jde o Abdulla Öcalana, jako člověka, který dokázal Kurdy sjednotit, ho uznávám. Velká část jeho myšlenek je mi blízkých. Problém ale je, že u některých, neříkám, že zdaleka všech Kurdů, Apo a jeho ideologie v podstatě nahradili náboženství. Často narazíte.“

Poskytování zbraní, zapojení do bojů

Podle listu Hürriyet jsou Češi zároveň obviněni z poskytování zbraní a budou v Turecku souzeni. Napsal o tom v pátek. Markéta Všelichová ale v dubnu ve vysílání Českého rozhlasu odmítla, že by si s sebou na Blízký východ přivážela zbraně.

Přítel Čechů obviněných Turky z terorismu: Je to nesmysl. Nechtěli bojovat, ale stavět nemocnici

Číst článek

Miroslav Farkas se podle zpráv jeho přátel na Facebooku přímo zapojil do bojů. Miroslava Farkase turecká provládní média označují za odstřelovače. Sám psal o tom, že se podílí na stavbě nemocnice.

Turecký velvyslanec v Praze předpokládá, že do Česka se dvojice bude smět vrátit nejdřív po soudu. České ministerstvo řešilo podobnou situaci Všelichové už v létě, kdy byla zadržena v Kurdistánu. České úřady se tehdy úspěšně snažily docílit jejího vyhoštění, aby tam neskončila ve vězení.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme