Bomba v petrohradském metru zabila nejméně 11 lidí, mohlo jít o sebevražedný útok

SLEDOVALI JSME ONLINE: Zatím jedenáct mrtvých a 45 zraněných si vyžádal výbuch ve vagónu petrohradského metra. jak uvedl ruský Národní protiteroristický výbor, explozi způsobilo podomácku vyrobené zařízení naplněné střepinami. Agentura Interfax - s odvoláním na zdroj z bezpečnostních složek - tvrdí, že za výbuchem stojí sebevražedný atetntáník, kterým měl být mladý muž původem ze střední Asie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin položil květiny u stanice metra Technologický institut.

Ruský prezident Vladimir Putin položil květiny u stanice metra Technologický institut. | Zdroj: Reuters

Portál Life zveřejnil identitu šesti obětí, mezi nimi má být i patnáctiletý chlapec a dvacetiletá dívka. Ruský národní protiteroristický výbor upřesnil, že zahynuo jedenáct lidí. Podle ministryně zdravotnictví Veroniky Skvorcovové zemřelo sedm lidí na místě. Jedna oběť podlehla svým zraněním v sanitce a další dvě po převozu do nemocnice. Zraněno bylo 47 lidí, uvedlo ministerstvo. Petrohradský portál Fontanka uvedl, že obětí je celkem 14.

"Všude byla spousta kouře. Nařídili nám okamžitě opustit metro. Nastala tlačenice. Byl to strašný, nesnesitelný pohled. Moje kamarádka jela v sousedním vagóně. Zavolala mi, abych nenastupovala. Potkaly jsme se na nástupišti. Cítila, jak se vagón otřásl. Lidé pak začali utíkat," popsala explozi jedna z cestujících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jedna z cestujících popisuje výbuch v petrohradském metru:

Videokamery v prostorách petrohradského metra zachytily předpokládaného pachatele, napsala s odvoláním na informované policejní zdroje agentura Interfax. Později agentura doplnila, že muž vydávaný za pachatele, se sám přihlásil na policii s tím, že s útoky nemá nic společného. Ruské úřady zatím nic nepotvrdily.

Podle nepotvrzených zpráv ruských blogerů se už sedm hodin před explozí objevilo na sociálních sítích anonymní varování před teroristickým útokem.

Dvě bomby

Objevily se detaily o výbušnině, která byla příčinou výbuchu – podle informací se mohlo jednat o podomácku vyrobenou nálož naplněnou střepinami. Její síla podle Interfaxu odpovídala přibližně 200 až 300 gramům TNT. Stanice Echo Moskvy uvádí, že k explozi došlo ve třetím vagonu metra.

Text článku pokračuje pod online reportáží.

Provoz metra v Petrohradu byl po útoku zastaven a na většině linek obnoven až pozdě večer. Dopravu ve městě nahradily autobusy, které byly po celé pondělí zdarma.

Ve stanici Náměstí povstání byla objevena také druhá nálož obdobného typu, která však nevybuchla a pyrotechnici ji zneškodnilli. Nastražená nálož byla údajně maskována jako hasicí přístroj a naplněna projektily. Pokud by explodovala, síla výbuchu by se rovnala asi kilogramu TNT, byla tedy silnější než nálož v metru.

Exploze v armádním objektu v Srbsku zabila jednoho člověka a dalších 25 zranila

Číst článek

Nejprve se v médiích objevily zprávy od očitých svědků, že k výbuchům došlo ve dvou stanicích metra, později se objevilo upřesnění, že výbuch nastražené bomby nastal ve vagonu metra v úseku mezi dvěma stanicemi. Následně to potvrdila také média. "Na místě se odehrál jeden výbuch mezi (stanicemi), když vlak přijížděl na Technologický institut ze Senného náměstí," potvrdil Reuters zdroj z řad záchranářů.

Kdo jsou oběti?

České ministerstvo zahraničí se v Petrohradu snaží kontaktovat úřady, zatím se neví, zda mezi oběťmi exploze jsou Češi, řekla ČTK mluvčí MZV. "Zda jsou Češi mezi oběťmi nebo zraněnými, to v tuto chvíli zatím nevíme," řekla ČTK mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

Záchranáři pomáhají obětem exploze. | Foto: Reuters

Lidem, kteří se pro návštěvu Ruska zaregistrovali v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, ministerstvo rozeslalo textovou zprávu s telefonním číslem krizové linky českého generálního konzulátu v Petrohradu, aby se měli kam obrátit, pokud budou potřebovat informace.

Teroristický útok?

Podle odpoledního vyjádření zástupce generálního prokurátora se jednalo o teroristický útok, uvádla agentura Interfax. "Státní zástupci udělají vše, co je v jejich silách, aby objasnily důvody, které vedly ke spáchání teroristického činu," podle Interfaxu uvedl zástupce prokurátora. Sama generální prokuratura však později upřesnila, že terorismus je pouze jednou z vyšetřovacích verzí.

Jak číst protesty v Rusku? Jedno video 'zloděje' Medveděva nezboří, ale naleptá moc vlády

Číst článek

Exploze otřásla Petrohradem v den, kdy se zde ruský prezident Vladimir Putin sešel se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Petrohradský rodák Putin již hovořil s šéfy bezpečnostních složek.

Vyšetřovatelé podle Putina v nejbližší době okolnosti výbuchu zjistí. "Příčiny nejsou známé, je brzy o nich hovořit. Vždy se přirozeně posuzují různé varianty - komunální a kriminální, zejména projevy terorismu. Vyšetřování dá v nejbližší době odpovědi na otázku, co se stalo," citovala prezidenta agentura TASS.

Šéf Kremlu zároveň podle AP vyjádřil soustrast rodinám obětí. Soustrast pozůstalým už vyjádřila také řada světových politiků. Mezi prvními byli šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová či generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ke kondolencím se připojili i ministři zahraničí Británie, Francie, Ukrajiny a Německa a jejich český protějšek Lubomír Zaorálek. Svému ruskému protějšku kondoloval i prezident Miloš Zeman.

Teroristickému útoku podle stanice Rossija 24 nasvědčuje to, že ještě dříve byla jiná stanice metra uzavřena a evakuována kvůli výskytu podezřelého předmětu. Teroristé už dřív útočili na moskevské metro. Při dvou atentátech v roce 2004 zemřelo 52 lidí.

Zvýšená bezpečnostní opatření

Policie má zvýšenou pohotovost v celém Petrohradu a bezpečnostní opatření byla posílena i v Moskvě, zejména ve veřejné dopravě. Lidé jsou při vstupu do petrohradské podzemní dráhy podrobováni kontrole a přísnější bezpečnostní prohlídky byly nařízeny i na místním letišti Pulkovo, oznámil petrohradský zpravodajský web Fontanka.

Exploze ochromila dopravu v centrální části Petrohradu, na Něvském prospektu se provoz prakticky zastavil. Ruské bezpečnostní složky v reakci na petrohradský incident posílily ostrahu v moskevském metru, na hlavních silnicích a výpadovkách i na letištích metropole.

ČTK, ČRo, Magdalena Slezáková, Filip Harzer, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme