Brazilci protestují v Riu proti chystaným úsporám. Protivládní demonstranti pronikli do parlamentu

Rio de Janeiro zažívá další protest veřejných zaměstnanců placených regionální vládou – tedy učitelů, policistů či hasičů. Protestují proti úspornému balíčku, kterým se snaží guvernér odvrátit bankrot stejnojmenného spolkového státu. Už před olympijskými hrami musela vláda vyhlásit stav finanční nouze a požádat o pomoc federální vládu. Protivládní demonstranti obsadili ve středu také dolní komoru parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro zažívá další protest veřejných zaměstnanců placených regionální vládou

Rio de Janeiro zažívá další protest veřejných zaměstnanců placených regionální vládou | Zdroj: Reuters

V centru města se sešlo několik stovek lidí, policie už ale musela použít proti některým demonstrantům pepřový sprej, protože se pokusili překonat plot, kterým je obehnaný parlament.

Ohrada měla zabránit tomu, aby se znovu stalo to, co minulý týden, kdy zaměstnanci placení vládou spolkového státu Rio de Janeiro pronikli do budovy, znemožnili asi na 3 hodiny provoz zákonodárného shromáždění a dokonce poničili i vybavení té historické budovy.

Protivládní demonstranti ale nakonec obsadili dolní komoru parlamentu. Průniku desítek protestujících do jednacího sálu ochranka nedokázala zabránit. Někteří z demonstrantů podle agentury Reuters skandovali hesla proti privatizacím, které plánuje středopravicová vláda prezidenta Michela Temera.

Učitelé, policisté i hasiči

Protestu v centru města se účastní učitelé regionální sítě škol, tedy těch, co zřizuje právě vláda spolkového státu Rio de Janeiro, ale také policisté, vězeňská služba a hasiči. Ti všichni už prázdnou pokladnu místní vlády pociťují, protože se jim zpožďují platy – většina z nich ještě nedostala ten listopadový.

Učitelé především gymnázií ale taky tamní univerzity zároveň ve středu přerušili práci. Zákonodárci měli opatření navrhovaná guvernérem začít projednávat odpoledne.

Rio de Janeiro zažívá další protest veřejných zaměstnanců placených regionální vládou | Foto: Reuters

Plánované opatření zahrnuje i snížení platů guvernéra a členů vlády. Zároveň umožňuje, aby vláda platila svým dodavatelům opožděně. Její kasa se ovšem dostala téměř na nulu, někteří zaměstnanci pravděpodobně nedostanou například platy za prosinec dříve než po Novém roce.

Vláda má dokonce z hlavního města obstavené už podruhé účty, protože dluží obrovské peníze. Před olympijskými hrami hrozilo, že nebude mít peníze na dostavění nové linky metra do olympijské čtvrti, nakonec se ale našly, vypomohla právě i federální vláda.

Pokles cen ropy

Regionální vláda se dostala do téhle situace především proto, že se naprosto propadly daňové příjmy – hlavně kvůli celosvětovému poklesu cen komodit, tedy ropy. Právě z ropy, která se těží u pobřeží, má totiž stát Rio de Janeiro velké příjmy, tedy měl.

Bohužel si na tyto příjmy tak trochu zvyknul a teď mu velmi chybí. To ostatně kritizují mnozí ekonomové – situace se dá vzdáleně přirovnat k tomu, co prožívá Venezuela, která je na příjmech z ropy závislá. Ceny ropy se zatím nějak zpátky na ty někdejší výše neženou.

Podle analytiků MMF by měla Brazílie už vybřednout z ekonomické recese. Zároveň ale mluví o tom, že nastartování nějakého pořádného růstu bude velmi pomalé.

Vláda předpokládá v roce 2017 růst HDP zhruba jedno procento, ale MMF jen 0,5 procenta. Rychlé zotavení z nejhoršího propadu HDP za poslední desítky let přitom sliboval při nástupu do funkce nový prezident Michel Temer, který nahradil odvolanou Dilmu Rousseffovou.

Připravil už také některá opatření na podporu ekonomiky, privatizace a podobně, také připravuje úsporný balíček. Podle některých ekonomů brazilské ekonomice nepomůže k lepšímu výkonu ani volba Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Rio de Janeiro zažívá další protest veřejných zaměstnanců placených regionální vládou | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme