Britské banky praly roky špinavé peníze z Ruska. Zapletený je i Putinův bratranec, píše Guardian

Britské banky podle úterního vydání deníku The Guardian praly špinavé peníze z Ruska. A to ve velkých sumách, celkem to mělo být na české koruny nejméně 500 miliard. Peníze měli údajně prát lidé s vazbami na ruskou vládu i na někdejší tajnou službu KGB a na otázky vyšetřovatelů musejí odpovídat i známé britské banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka HSBC vedla podle novinářů černá konta a kryla daňové úniky

Banka HSBC vedla podle novinářů černá konta a kryla daňové úniky | Zdroj: Reuters

Deník Guardian píše dokonce o takzvané globální prádelně. Vychází z informací organizace na odhalování organizovaného zločinu a korupce a ruských opozičních novin Novaja Gazeta. Tuhle globální pračku se pokoušejí už léta rozkrýt vyšetřovatelé v Británii, Lotyšsku i Moldávii.

Mezi lety 2010 a 2014 se vypralo v přepočtu 500 miliard korun, ale podle detektivů je možné, že to bylo až čtyřikrát tolik. Britská centrála pro vyšetřování organizovaného zločinu se snaží ještě přesně identifikovat, kdo přesně v Rusku do té pračky peněz vkládal peníze - mělo jich být na 500 a měli to být lidé s velkým majetkem i politickým vlivem.

Praní špinavých peněz a šikana. Moldavsko obvinilo Rusko ze zastrašování a z korupce

Číst článek

Guardian například uvádí, že ve vedení jedné ruské banky zapojené do operace byl Igor Putin, bratranec ruského prezidenta. Velkou roli přitom hrály finanční operace mezi firmami, do kterých pak výrazně zasáhly moldavské soudy a další instituce. Z moldavských bank pak šly peníze do Lotyšska. Banku, která je měla přijímat, loni právě kvůli praní špinavých peněz zavřeli.

Do operace mají být zapojené britské firmy i zavedené britské banky, jako HSBC, RBS nebo Coutts, kde má peníze i královna. Přes ty měla projít menší část peněz. Přitom dohled nad bankami v Británii je například přísnější. Peníze ale procházely i přes speciálně založené britské firmy, jejichž skuteční majitelé ovšem podle zákonů mohou zůstat skrytí.

Nebyly to ale jen britské firmy či banky, za peníze pocházející pravděpodobně z trestné činnosti se měly dokonce najímat britské rockové kapely na turné v Rusku, platilo se školné na soukromých britských školách či se za ně kupovalo luxusní zboží jako diamanty, drahé hodinky nebo kožichy.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme