Britské nemocnice nestíhají. Pacienti umírají na chodbách, pomáhat musí dokonce Červený kříž

Kritická situace panuje v britském zdravotnictví. Nemocnice bojují s nedostatkem lůžek a personálu. Desítky hodin na chodbách musejí čekat dokonce i pacienti ve vážném stavu. Na některých místech museli přispěchat i dobrovolníci Červeného kříže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská sanitka, zdravotnická záchranná služba Velká Británie, záchranka ve Velké Británii (ilustrační foto)

Britská sanitka, zdravotnická záchranná služba Velká Británie, záchranka ve Velké Británii (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Vedení Červeného kříže označilo situaci v některých nemocnicích za humanitární krizi. Červený kříž teď pomáhá s převážením propuštěných pacientů domů a s jejich následnou péčí přímo u nich doma. Díky tomu se tak mohou uvolnit lůžka v nemocnicích.

„Nasadili jsme naše nouzové dobrovolníky a kontaktovali jsme našeho partnera Land Rover, aby nám pro transport poskytl svoje vozidla a pomohl tak celou situaci dostat do pohybu,“ uvedl pro agenturu Reuters generální ředitel britského Červeného kříže.

V anglické nemocnici Worcestershire Royal Hospital podle serveru The Guardian zemřela na infarkt pacientka, která na chodbě nemocnice čekala na příjem dlouhých 35 hodin.

Policisté také prověřují další dvě úmrtí pacientů, které do nemocnic přivezly sanitky, a kteří čekali na urgentním příjmu na ošetření marně.

Ředitel neodkladné péče anglického systému bezplatného zdravotnictví NHS Keith Willett přiznal, že některá zařízení zažívají v posledních dnech největší nápor pacientů v historii. Zároveň ale odmítl označit panující podmínky za humanitární krizi.

Za vážnou situací britského zdravotnictví stojí hlavně nízký rozpočet, stárnoucí obyvatelstvo a stále složitější zdravotnické potřeby pacientů.

Jiří Hošek, Lukáš Řezník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme