Brusel má přísnější hlukové limity pro noční lety. Některé aerolinky hrozí odchodem z tamního letiště

Pro noční lety nad Bruselem platí od úterní půlnoci přísnější hlukové limity. Za jejich porušení hrozí aerolinkám vysoké pokuty. Opatření belgické metropole se dotkne hlavně letů z bruselského letiště Zaventem. Některé aerolinie už pohrozily, že by z něj mohly odejít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové nařízení vyvolalo ostré spory mezi bruselskou regionální vládou a Vlámskem. Na jeho území totiž letiště Zaventem stojí.

Vlámsko prostřednictvím svého ministra dopravy Bena Weytse podalo proti hlukovým limitům námitku. Chtělo tak jejich zavedení oddálit. Brusel ji ale neuznal a oznámil, že od středy začne vymáhat pokuty za jejich porušení. Ty mohou v přepočtu dosahovat více než 100 tisíc korun za každý let.

Ryanair chystá změny

Jednou z nejspornějších částí nařízení je prodloužení nočního režimu do 7 hodin ráno. Tím se dotkne i osobních letů, které startují po 6. hodině. Nízkonákladové aerolinky Ryanair už oznámily, že o hodinu zdrží odlet svých ranních spojů.

Právě Ryanair patří k dopravcům, kteří zvažují odchod z bruselského letiště. Přestěhovat by se mohl do Charleroi, odkud už vypravuje velkých část svých letů v Belgii. Toto letiště stojí ve Valonsku, které přísné hlukové limity neuplatňuje a snaží se přilákat některé aerolinky ze Zaventemu.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme