Bulhaři jdou k volbám. Novou vládu bude čekat boj s korupcí, která je nejvyšší v EU

Bulhaři volí již potřetí nový parlament v předčasných volbách. Vyvolal je pád konzervativní vlády premiéra Bojka Borisova, který podal demisi po listopadovém vítězství socialistického kandidáta na prezidenta. Volby nemají jasného favorita. Úkoly nové vlády jsou ale jasné: bojovat účinně proti korupci a přijmout reformu soudnictví.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku

Předčasné parlamentní volby v Bulharsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Největší boj ve velkbách svedou Borisovova občanská strana a Socialisté. Volby poznamenaly masivní příjezdy etických Turků s bulharským občanstvím, kteří emigrovali do Turecka.

Potřeba účinného boje s úplatkářstvím, se kterým se nová vláda bude muset vyrovnat, nevyplývá jen ze statistik EU, ale i z předvolebních průzkumů. A myslí si to i rodina Bratanovových, která má v pohoří Sakar na jihovýchodě Bulharska malé vinařství.

Spoluzakladatel rodinné firmy Stojčko Bratanov se nad městem Charmanli rozhlíží po vršcích, na kterých na 48 hektarech vinic pěstuje odrůdy Chardonay, Syrah, Cabernet, Merlot nebo bulharskou odrůdu Tamjanka. Spolu se dvěma syny vinařství založil před 10 lety.

Rodinný podnik ročně vyrobí 100 tisíc litrů vína, které pak dodává do restaurací a vinoték. Nesnaží se proniknout do supermarketů. Manažer firmy Christo Bratanov chce hlavně vyrábět dobré víno a nezabývat se politikou, ale vidí, že situace v jeho zemi není dobrá.

I podle něj bude jedním z hlavních úkolů nové vlády konečně rozjet účinný boj s korupcí. Ve vinařském průmyslu ji sice příliš nepocítil, ale ví, jak je jí prolezlý obchod s palivy, energetický průmysl, a jak korupce zasahuje do veřejných zakázek.

03829651.jpeg
Předčasné volby v Bulharsku 2017

Podle Christa Bratanova potřebuje bulharská společnost čas na to, aby se rozvinula. Pak bude i klesat míra korupce. To ale Bulharsko nezvládne samo. Potřebuje pomoc Evropské unie, protože Rusko má stále v Bulharsku velký vliv. Pan Christo si myslí, že je to tím, že bulharské tajné služby byly za socialismu hodně provázané s ruskou KGB a tato spojení stále existují.

Přál by si, aby se v Bulharsku snížila míra korupce a střední a chudší vrstva společnosti začala víc vydělávat. Aby přibylo dobře placených pracovních míst a zvyšovala se životní úroveň. A víno z rodinného podniku Bratanovových si koupilo víc obyvatel Bulharska.

ČTK, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme