Bulhaři si zvolili novou hlavu státu. Prezidentem se podle odhadů stane proruský kandidát Radev

Novou hlavou Bulharska se podle průzkumů stane proruský kandidát Rumen Radev. Podle povolebního průzkumu získal v nedělním druhém kole 58 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharsko volí prezidenta. Hlasoval i jeden z kandidátů a bývalý velitel letectva Rumen Radev

Bulharsko volí prezidenta. Hlasoval i jeden z kandidátů a bývalý velitel letectva Rumen Radev | Zdroj: Reuters

Bývalý velitel bulharského letectva Radev tak nejspíš porazil předsedkyni parlamentu a vládní kandidátku Cecku Cačevovou. Ta prosazuje vstřícnou politiku vůči Evropské unii a NATO.

Rumen Radev prosazuje zrušení protiruských sankcí. Po anexi Krymu taky prohlásil, že by Bulharsko mělo být pragmatické ve svém přístupu k porušování mezinárodního práva ze strany Moskvy. Radev kandidoval jako nezávislý s podporou opozičních socialistů.

Prezidentské volby v Bulharsku. Vládní kandidátka vyzve ve druhém kole velitele letectva

Číst článek

Podle agentury Reuters mu k vítězství pomohla nespokojenost Bulharů s vládou Bojko Borisova. Nepodařilo se jí pokročit v boji proti korupci ani v ohlášených reformách veřejného sektoru.

Premiér Borisov oznámil rezignaci

Na předpokládané vítězství už zareagoval premiér Bojko Borisov. Ten nyní ohlásil rezignaci na svou funkci. Podá ji na nejbližším zasedání parlamentu. Ještě před sečtením hlasů tak potvrdil dřívější slib, že odstoupí v případě prohry vládní kandidátky Cačevové v prezidentských volbách.

Podle agentury Reuters rezignace premiéra zřejmě vyústí v měsíce politické nestability a v předčasné parlamentní volby.

Bulharsko je parlamentním systémem a prezident tam tak má jen omezenou roli. Může ale vetovat zákony a podepisovat mezinárodní smlouvy.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme