Byla profesionálkou, která rozbila skleněný strop. V Mosulu zemřela kurdská reportérka Gardiová

Odvážná žena a profesionální žurnalistka, která byla vzorem pro mnoho žen. Tak lidé vzpomínají na kurdskou válečnou reportérku Shifu Gardiovou. Novinářka iráckokurdské televize zahynula v sobotu, když přinášela informace z bojů v Mosulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shifa Gardiová

Shifa Gardiová | Foto: Facebook Shify Gardiové

Jak píše CNN, byla třicetiletá Shifa Gardiová „milovanou novinářkou, která se prosadila v dominantně mužské profesi.“

Válečnou reportérku zabil výbuch bomby, který zranil i jejího kameramana Younise Mustafu. Informovala o tom televizní stanice Rudaw, pro kterou Gardiová pracovala.

„Ztratili jsme odvážnou a profesionální žurnalistku, která rozbila skleněný strop,“ vyjádřila se na twitteru k úmrtí Gardiové bývalá novinářka Bayan Sami Rahmanová.

Hodiny před svou smrtí měla Shifa Gardiová živý televizní vstup z bojů v západním Mosulu, kde momentálně probíhají boje mezi takzvaným Islámským státem a iráckou armádou.

Televizní stanice Rudaw se ke smrti své reportérky vyjádřila mimo jiné na svém webu. Kromě jejího pracovního nasazení stanice připomněla i silnou empatii a soucit novinářky.

„Ztratili jsme velmi talentovanou kolegyni. Shifa nebyla pouze bystrou žurnalistkou, ale také velmi váženým a loajálním člověkem,“ uvedl výkonný ředitel Jako Mohamm. Rodině Gardiové na twitteru kondoloval i americký velvyslanec v Iráku Douglas Siliman. „Velmi smutná zpráva,“ dodal.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme