Bývalý katalánský premiér je před soudem za referendum o nezávislosti. Podporují ho tisíce demonstrantů

Tisícové demonstrace doprovázely zahájení procesu s bývalým předsedou katalánské autonomní vlády. Artur Mas a dvě členky jeho někdejšího kabinetu čelí obvinění, že ignorovali soudní zákaz a uspořádali v roce 2014 referendum o odtržení regionu od Španělska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proces s Masem doprovází v Katalánsku protesty

Proces s Masem doprovází v Katalánsku protesty | Zdroj: Reuters

Bývalý premiér katalánské vlády Artur Mas uspořádal v listopadu roku 2014 referendum o nezávislosti Katalánska, a to i přes kritiku centrální vlády v Madridu. Španělský ústavní soud navíc rozhodl, že ať už referendum dopadne jakkoli, výsledek bude nezákonný.

Před soudem v pondělí stanul jak expremiér Mas, tak i bývalá vicepremiérka Joana Ortegová a někdejší katalánská ministryně školství Irene Rigauová. Nezávislost v referendu nakonec podpořilo asi 80 procent ze dvou milionů hlasujících.

Prokuratura pro politiky požaduje dlouholetý zákaz politické činnosti za to, že neuposlechli a obešli výrok soudu - pro Mase deset let, pro ministryně devět. Nehrozí jim ale vězení, protože prokuratura se rozhodla nevinit je ze zneužití veřejných peněz.

Katalánci o své nezávislosti hlasovat nebudou. Referendum zakázal ústavní soud

Číst článek

Artur Mas před soudem přijal veškerou zodpovědnost za vyhlášení referenda. „Za prvé jsem zodpovědný za to, že jsem nezrušil hlasování po rozhodnutí Ústavního soudu. Za druhé, jsem zodpovědný za vydání všech instrukcí a příkazů regionální vládě, tak aby se lidé mohli zúčastnit hlasování,“ prohlásil Mas. Expremiér ale zdůraznil, že cílem hlasování nebylo porušit zákon ale ukázat, jestli chtějí Katalánci nezávislost.

Proces doprovázejí bouřlivé reakce samotných Katalánců. Čtyřicet tisíc lidí zaplnilo ulice poblíž soudu v Barceloně, kde se odehrává hlavní líčení. Demonstranti skandovali hesla a slogany jako „Nejste v tom sami", „Demokracie není hřích“ nebo „Nezávislost".

Stoupenci nezávislosti Katalánska využívají současného případu k vyburcování jejich politické kampaně. Referendum ostatně plánuje i současná katalánská vláda.

Expremiér Mas, bývalá vicepremiérka Joana Ortegová a někdejší ministryně školství Irene Rigauová opouští budovu soudu. | Foto: Reuters

Martin Balucha, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme