Černá Hora podepsala protokol o přistoupení k NATO. Rusku se to nelíbí

Černohorský premiér Milo Djukanović v Bruselu podepsal protokol o přístupu své země k NATO. Oficiálně tak začal proces, během kterého musí dokument ratifikovat všechny členské státy Severoatlantické aliance. Podle odhadů bude proces trvat zhruba rok a půl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po schůzi aliance s Ruskem

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po schůzi aliance s Ruskem | Zdroj: Reuters

„Černá Hora provedla důležité reformy, prokázala oddanost našim společným hodnotám i národní bezpečnosti,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Podle něj přispěje členství Černé Hory ke stabilitě a bezpečnosti na západním Balkáně.

Podgorica se ode dneška může účastnit všech vrcholných jednání Severoatlantické aliance, i když zatím jen jako pozorovatel.

Pokud vstup balkánské země do NATO odsouhlasí všechny jeho členské státy, Černá Hora se po Chorvatsku a Slovinsku stane třetí zemí bývalé Jugoslávie, která se k alianci přidá.

Celkem by tak aliance měla 29 členů. Další rozšiřování NATO se ale nelíbí Rusku, které kvůli přijetí bývalého satelitu už dříve pohrozilo odvetnými opatřeními. Stoltenberg však nevidí k sankcím žádný důvod. Rusko by podle něj mělo respektovat suverénní rozhodnutí Černé Hory.

NATO - základny | Foto: Český rozhlas

Tea Veseláková, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme